IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът „Tesla“ носи още растеж на компаниите с инвестиции в биткойни

Обявлението на автомобилопроизводителя е поредната добра новина за компаниите с голяма експозиция към криптовалутата

16:22 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Акциите на компании, които са инвестирали в биткойн, се представят силно на Wall Street през 2021 г. А сега благодарение на Tesla книжата получават нов тласък, посочва Ройтерс.

Няколкото свързани с биткойна компании, които са листнати на американската фондова борса, бяха стимулирани от новината за промяната в баланса на автомобилопроизводителя.

Цената на биткойна премина прага от 48 хил. долара за първи път във вторник, след като от компанията на Илон Мъск обявиха, че тя е купила биткойни за 1,5 млрд. долара и в близко бъдеще ще приема плащания с дигиталната валута.

Графика: Ройтерс

Залогът на Tesla върху биткойна обаче е по-скоро малък в сравнение с бързия растеж на компанията, чиято пазарна капитализация достигна 800 млрд. долара. Той обаче подобри образа на дигиталната валута като традиционен финансов актив.

Водена отчасти от интереса на институционалните инвеститори, цената на биткойна се учетвори през последните четири месеца, нараствайки далеч над рекордните си стойности от 2017 г. Към 16:20 ч. българско време стойността на криптовалутата се понижава с 1% за последните 24 часа до 45 799 долара.

От своя страна цената на акциите на Tesla скочи в понеделник след обявлението на инвестицията, но във вторник поевтиня с 1,6%. Но въпреки това ръстът за 2021 г. до момента е 20% спрямо 4% за S&P 500.

Компаниите със значително по-голяма експозиция към биткойна спрямо пазарната си капитализация също отбелязват поскъпване на книжата след новината за Tesla. Това дава нов тласък на акциите, които и без това се радват на добро представяне заради подема на криптовалутите.

Акциите на MicroStrategy, чийто главен изпълнителен директор Майкъл Сейлър е известен привърженик на биткойна, поскъпнаха с над 22% във вторник, увеличавайки ръста за седмицата до над 50%, а за годината – над 200%. Компанията за бизнес софтуер в сферата на сигурността има закупени около 71 079 биткойна, които в момента струват над 3 млрд. долара – еквивалент на над една четвърт от пазарната ѝ капитализация от 11,8 млрд. долара.

Книжата на канадската фирма за финансови технологии Mogo, която през декември обяви, че ще инвестира до 1,5 млн. канадски долара в биткойн, поскъпнаха с близо 44% във вторник, с което ръстът от съобщението на Tesla досега е 85%, а пазарната капитализация достига 318 млн. долара.

Платежната фирма Square обаче отчете спад в цената на книжата от 0,7%, с което ръстът за 2021 г. е от 19%. През октомври Square обяви, че е купила 4709 биткойна за около 50 млн. долара, което е около 1% от общите активи на компанията в края на второто тримесечие на 2020 г. Сега тези биткойни са на стойност над 200 млн. долара.

Marathon Patent Group, компания за добив на биткойни, която през януари обяви, че е купила близо 4900 биткойна за 150 млн. долара, записа поскъпване на книжата си от над 60% през тази седмица и 260% от началото на годината.

PayPal Holdings се присъедини към пазара на криптовалути през октомври, когато позволи на своите потребители да купуват, продават и притежават биткойни и други криптовалути, използвайки онлайн портфейлите на компанията. От началото на 2021 г. акциите ѝ поскъпват с 21%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още