Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инфлацията трябва да извърви дълъг път, преди да спре да бъде проблем

Дори покачването на цените да се забави през следващите месеци, Федералният резерв на САЩ едва ли ще направи много, за да успокои инвеститорите

Инфлацията трябва да извърви дълъг път, преди да спре да бъде проблем

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на ускоряване на инфлацията в САЩ може и да е достигнал своя връх, но това не означава, че тя е овладяна.

В сряда (11 май) министерството на труда на САЩ съобщи, че потребителските цени в страната са нараснали с 0,3% на месечна база през април, с което годишното им увеличение се е равнявало на 8,3%. Това е лек спад спрямо годишното равнище от 8,5%, отчетено в последния месец на първото тримесечие.

Основната инфлация, извън волатилните цени на храните и енергията, се е ускорила до 0,6% на месечна и до 6,2% на годишна база през април. За сравнение - годишното ниво през март е било 6,5 на сто.

Въпреки че темпът на растеж на потребителските цени се е забавил леко спрямо същия период на 2021 г., месечните ръстове са били по-големи, отколкото икономистите очакваха.

 

 

 

 

 

И все пак, едномесечните данни за инфлацията - добри или лоши - трябва да бъдат взети с по-голяма степен на недоверие, отколкото тази, на която инвеститорите са свикнали.

Някои от основните двигатели на ръста на цените през април, като поскъпналите самолетни билети и нови автомобили, може да преминат през промени на месечна база. Освен това, инфлацията в много от стоките, чието производство е засегнато от проблемите на снабдителните вериги, е започнала да отшумява. Основната инфлация при стоките - извън храните и енергията - е била на годишно ниво от 9,7% през април - високо равнище, но по-ниско спрямо това от февруари в размер на 12,4%.

Това, което може би е най-важно, е не дали инфлацията ще се забави през следващите месеци, а с колко, пише Джъстин Лахарт от The Wall Street Journal.

Още по темата

Целта на Федералния резерв на САЩ е да намали инфлацията до 2% и въпреки че предпочитаният от банката измерител на ценовите промени обикновено е леко под този на министерството на труда, то все още има много път за извървяване.

Освен това затягането на паричната политика, започнало тази година, има очевиден ефект върху фондовия пазар и извън имотния пазар, тепърва ще покаже какъв ефект има върху реалната икономика, където потребителското търсене продължава да е силно, а пазарът на труда - също.

Каквото и да се случи, изглежда по-вероятно, че централната банка ще продължи с лихвените повишения през тази и през следващата година.

Това, което може донякъде да облекчи инфлацията, е инвеститорите да повярват, че крайната точка за лихвените повишения на Фед е малко по-ниска спрямо очакваното от пазара, отколкото по-висока. Докато това не се случи, фондовият пазар може да бъде много несигурно място.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Или казано право куме в очи:Тези напечатани,неизработени пари трябва да потънат в надценени активи.

Още от Анализи
ЯЦБ попадна в рядка комуникационна буря