IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабостта на фондовите пазари в САЩ може да подпомогне златото

Златото се повиши в петък, докато доларът губеше позиции на фона на несигурността около новата данъчна реформа в САЩ

12:36 | 20.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Американският долар поевтиня спрямо кошница от шест водещи валути в петък. Причините за слабото представяне бяха по-ниската доходност по американските облигации, както и скептицизмът на инвеститорите за намаляването на данъците от страна на републиканците след една безплодна първа година за администрацията на Доналд Тръмп. Доларовият индекс претърпя корекция от 0.28% до 93.67 пункта. За изминалата седмица индексът е спаднал общо с 0.8%. Еврото от своя страна нарасна с 0.20% до 1.1793 щатски долара. Щатският долар изгуби и с 0.87% за деня спрямо японската йена.

Американските облигации достигнаха по-ниски нива в петък, повлияни и от спадовете на Wall Street, тъй като инвеститорите оцениха съдбата на плана за намаляването на данъците. Републиканците в Конгреса на САЩ предприеха важни стъпки в четвъртък за най-голямата реформа в данъчната система на страната от 80-те години на миналия век. Беше одобрен широк пакет от данъчни облекчения по време на сесията на Сената.

Зелените пари за кратко се повишиха, след като индексът за строителството на нови жилища за месец октомври в САЩ отбелязаха 1-годишен връх. Австралийският и новозеландският долар завършиха със седмична корекция спрямо щатския, след като отчетоха най-малки печалби от 17 години насам. Спадът беше съответно с 0.29% и 0.54%.

Американските акции поевтиняха в петък, тъй като притесненията за данъчната реформа останаха на Wall Street. Индустриалният индекс Dow Jones изгуби 100.12 пункта от стойността си, за да затвори на 23 358.24 пункта. Най-големите губещи за измерителя бяха Wal-Mart, чиито акции претърпяха корекция от над 2%. През изминалата сесия компанията регистрира ръст заради добрите си резултати за тримесечието. S&P500 завърши сесията с 0.2% надолу до 2 578.85 пункта. Най-лошо представилите се сектори в индекса бяха комуналните услуги и информационните технологии. Dow Jones и S&P500, също така отчетоха първият си 2-седмичен спад от август тази година. Технологичният NASDAQ Composite завърши с 0.1% по-ниско сесията и се установи на ниво 6 789.29 пункта. Акциите на Amazon, Netflix и Alphabet поевтиняха, а ръст от 1% в акциите на Tesla спомогна за компенсирането на някои от загубите. Индексът все пак успя да затвори по-високо за седмицата.

В малките часове на понеделник азиатските акции се търгуваха смесено, повлияни от спадовете на американските борси и разбира се щатската данъчна реформа. Австралийският AUS200 падна с 0.23% ад 5964.6 пункта след първите няколко часа на търговия. Японският Nikkei 225 изгуби 0.22%, докато Topix отчете корекция от 0.2%. Южнокорейският Kospi пък се тъгуваше с 0.33% по-високо.

Цените на петрола се повишиха в петък, когато беше покрита голяма част от седмичната корекция, дошла на фона на опасенията за възникване на свръхпредлагане на пазара. Лекият суров американски петрол приключи сесията в петък с 1.41 долара по-високо до 56.55 долара за барел. Световният бенчмарк Брент, нарасна с 2% до 62.59 долара за барел, след 5-те поредни сесии спад. Цените на петрола обаче белязаха първата си седмична корекция в цената от почти месец и половина насам, тъй като признаците за нарастващата американска продукция бяха разколебани от съмненията, че Русия ще подкрепи ОПЕК за удължаване на ограниченията върху производството. Саудитска Арабия даде ясен сигнал, че е в готовност да свие производството до 2018 г. Енергийният министър на монархията Халид Ал Фалих заяви, че таргетите за намаляване на глобалното производство едва ли ще бъдат достигнати навреме.

Златото се повиши в петък, докато доларът губеше позиции на фона на несигурността около новата данъчна реформа в САЩ. Слабите резултати и на щатските борси могат да спомогнат за повишението на цената на ценните кюлчета в следващите сесии. Спот цената на жълтия метал се повиши с 0.83% до 1 289.02 долара за тройунция, като седмичният ръст е малко над 0.7%. Анализаторите твърдят, че се задава и втора седмица на печалба. Фючърсните цени на златото с доставка декември се повишиха с 0.85% до 1 289.10 долара за тройунция. Другите ценни метали също отчетоха ръстове в цените си. Среброто се повиши с 0.22% до 17.118 долара за тройунция, платината с 1.51% до 945.10 долара за тройунция, а паладият - с 0.64% до 993.55 долара за тройунция. На седмична база среброто е с 1% по-високо, като това е най-доброто представяне от месец и половина насам.

В днешния ден ще липсват значими макроикономически новини. Най-интересната и волатилна част от деня ще бъде между 16:00 и 18:00, когато председателят на европейския парламент Марио Драги ще произнесе две речи. Между двете речи ще говори и членът на борда на директорите на ЕЦБ Витор Констанцио, а по-рано през деня Забине Лаутеншлегер също ще произнесе реч от трибуната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Николай Шуманов

AUD/USD

Очакванията ни са спада започнал в началото на месец септември да продължи до достигане на дъната около зоната на 0.7350. Все пак е възможно да видим корекция нагоре до локалния максимум на 0.7730.

GBP/JPY

Сценарият за поскъпване от миналата седмица остава валиден. Все пак настроенията и вижданията ни са за „бичо“ движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още