IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви ли към своя край ерата на силния долар?

Нарастващ брой анализатори очакват валутата да отслабне на фона на опитите на глобалната икономика да се възстанови от пандемията

08:37 | 17.07.20 г.
Върви ли към своя край ерата на силния долар?

Спадът в цената на долара заплашва да сложи край на почти десетилетие преднина на валутата спрямо основните й конкуренти, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Търговско-претегленият доларов индекс на Deutsche Bank - показател за валутата спрямо най-важните търговски партньори на САЩ, се понижи, преустановявайки тенденцията от 2011 г., което може да бъде важен сигнал за мечи настроените инвеститори. Индексът отчете спад с над 1% този месец на фона на отслабващото търсене на активи убежища, продължаващото рали при рисковите активи и изместването на фокуса към валути като еврото и юана.

Силният долар беше характерен за по-голямата част от последните 10 години. Търговско-претеглената кошница от валути се повиши с над 40% след достигнатото дъно през 2011 г., като отбеляза пик през март, когато опасенията около пандемията бяха най-високи. Въпреки това нарастващ брой анализатори очакват валутата да отслабне на фона на опитите на глобалната икономика да се възстанови от пандемията.

„Вероятно ще видим ситуация, в която еврозоната и Азия ще могат да отворят икономиките отново по-бързо, отколкото САЩ”, смята Питър Кинсела, Union Bancaire Privée. "Обикновено доларът има тенденция да отслабва по време на периоди на глобално икономическо възстановяване", добавя той.

Очаква се доларовият индекс ICE - друг показател за валутата, да се понижи с около 2% до 94,1 пункта през втората половина на тази година, става ясно от проучване на Bloomberg.

„Подобряването на вътрешните икономически тенденции в еврозоната и Китай, както и нарастващата ни убеденост в структурната слабост на долара във времето, засилват нашето мнение, че доларът ще отслабне спрямо тези основни валути”, посочва стратег на Goldman Sachs.

„Доларът остава най-доброто убежище“, заяви стратегът на Credit Agricole Валентин Маринов. „Възвръщането на нежеланието за риск по-късно тази година на фона на глобалните тревоги, ескалациите в търговското напрежение между САЩ и Китай, както и други притеснения, включително Brexit без сделка, могат да увеличат привлекателността му”, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още