IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа рискува да загине от късогледство

Отслабването през последното десетилетие на порива за по-голяма европейска интеграция няма общо с лошото политическо ръководство, а с икономическите условия

17:40 | 05.05.18 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако Европейският съюз загине, някои биха очаквали това да е от инерция. Но късогледството изглежда по-вероятно, като тази диагноза рискува да се превърне в смъртна болест на блока.

„Не искам да принадлежа на поколение от сомнамбули“, каза френският президент Еманюел Макрон миналата седмица в Страсбург. В неговата реч пред Европейския парламент подчертано беше посланието, че решенията на вчерашните проблеми вече не са подходящи за утрешния ден. Това е лайтмотив, който другите законодатели и политически лидери в Европа също трябва да повтарят отново и отново.

Дългосрочните трудности, пред които е изправена Европа, са застрашителни и ако общественото мнение може да бъде запознато с тях, то тогава хватката на популистките партии ще бъде значително отслабена, пише в свой коментар основателят на аналитичния център Friends of Europe Жил Мерит.

Отслабването през последното десетилетие на порива за по-голяма европейска интеграция няма нищо общо с лошото политическо ръководство, но много с икономическите условия. Лидерите на страните от ЕС обикновено са обвинявани, но в действителност политиките за строги икономии след финансовата криза от 2008 г. и слабия растеж в Европа тласнаха европейските политици и техните гласоподаватели към поемане на рискове.

Важно е ние, европейците, да разберем това, тъй като дългосрочните тенденции водят до продължителен бавен растеж, освен ако не бъдат приложени нови политики. Целта трябва да е даването на нов тласък на европейските икономики обратно към високите нива на растеж, които доведоха до голямото разрастване на единния пазар, еврото и ЕС.

Неуспехът с всичко това изложи на риск от понижения и постепенно отцепване на членове целия европейски проект.

Кои обаче са тези тенденции, върху които късогледата Европа трябва да се фокусира? Най-очевидната е демографският срив, но също така и технологичната уязвимост, намаляващият жизнен стандарт и растящото социално напрежение. Всички те са добре познати, но пренебрегвани.

Политиците, имащи намерение да бъдат избрани, се въздържат от това да влязат в образите на обезкуражаващи пророци. Журналистите отговарят на апетита на обществеността за новини, но не и за образование. Без съмнение това е причината защо сериозните последици от стареенето на Европа получават толкова малко внимание. На факта, че само след десетилетие близо 40% от европейското население ще бъде над 65 години, се гледа като на проблем на здравеопазването и пенсионното осигуряване.

Това обаче е само върхът на айсберга. Далеч по-притеснително е свиването на европейската работна сила. Някои може да приемат това като добра новина младите, търсещи работа, но това е погрешно. Наброяващата 240 млн. души работна сила на 28-те страни членки ще е едва 207 млн. до средата на века, ако имиграцията остане на сегашните си нива, но може да намалее до само 169 млн., ако тя се забави или дори спре. Изваждането на 33 млн. данъкоплатци и потребители от европейската икономика в рамките на над три десетилетия ще бъде изключително вредно, а на 60 млн. души – катастрофално.

Европейците трябва да започнат още сега да правят планове за начините, по които да се преборят с демографската криза. Обръщането на европейската икономика е от съществено значение, за да бъде избегнат спираловидният политически и икономически срив.

Този тласък може да дойде от смели и решителни инвестиционни стратегии в Европа, насочени към образованието, здравеопазването и жилищния сектор.

Основният елемент е, че създаването на повече болници, училища и жилища е необходимо, за да се поместят както европейското стареещо население, така и свежата кръв, която имиграцията може да доведе. Кейнсианският* ефект на помпата ще даде нова енергия на мудната икономика и по този начин ще гарантира това, че европейският проект ще възстанови амбициозната си движеща се напред инерция.

* Кейнсианският ефект е разбирането, че ако икономиката е под потенциала си едно увеличаване/разпускане на държавните разходи, може да увеличи брутния вътрешен продукт чрез увеличаване на съвкупното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Интеграцията си е интеграция обаче защо тръгнаха да налагат на хората и нациите неща с които те не са съгласни? На кой точно му беше необходима диктатурата относно миграцията и хомосексуализма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
Ironhorse
преди 5 години
Статията е едностранчива ...Вече имам модел за справяне със застаряващо население и това е Япония. От 1990 Япония е в невиждана криза ! НО !!!Първо в Япония се разбраха като общество, че ще преболедуват едно столетие, но няма да внасят мигрантиВторо, заложиха на икономика, базирана на ниски данъци, ниски осигурителни плащания и възможно най-малко регулацииТрето заложиха на пълна роботизация.В резултат, сега Япония отново е трета или четвърта по БВП в света, няма мигранти и върви с темпове, които на ЕС се виждат като космическа скорост.Меркел е за ТРЕПАНЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
значи ли това че ти си единствения *** във вашата компания ? или има още :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
.. и най-просто :) като него ... и също толкова незвъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Така е, има даже един стар виц по темата: "Надпис в мъжката тоалетна - Като станем повече от вас ще видите вие кои са оббратни!" Общо взето на там вървят работите :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Да, решението което предлагаш е най-краткото и бързо, но ... неосъществимо,най-малкото защото Европа вече не това, което някога е била и светът не е това, което е бил и в този нов свят европейците не са наясно нито какво искат, нито как да го постигнат. Дори едни китайци вече ни плашат. Но най-вече си мисля, че така нареченият европейски елит не струва. Това не са хората, които могат да ни изведат от състоянието в което сме. Само като ги чуеш какво и как говорят разбираш, че това не са хората, които ще намерят решенията, полезни за Европа. Но не са само те. Колко много хора днес са изпаднали в пълно объркване и смятат естественото за противоестествено, а противоестественото за нормално и това се пропагандира. Изобщо социалният инженериг тече с пълна сила в Европа. Той може би тече от дълго време и сега виждаме първите му плодове и доста от тях са много горчиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 4
BobbyM
преди 5 години
Факт. Имам приятели които нямат против мюсюлманската емиграция те се аргументират просто с това че искат да са либерални и толерантни хора, може би просто защото си мислят че това ги прави модерни хора. За тяхно и мое съжаление обаче нещата ще се променят когато емигрантите станат мнозинство. Тогава ще видим дали те имат същите възгледи за нашия живот и права...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
Кейнсианската помпа не е перпетуум мобиле. Нейният ефект е ограничен във времето. Тя вършеше работа до към 70-те години, докато имаше какво да се строи след разрухата от ВСВ. Провалът й е от липсата на парична котва. Това, което я е породило, това я и погубва - държавни разходи за война, държавни разходи за възстановяване. Както войната е приключила, така и възстановяването е приключило. Няма вечен растеж. Циклите стават все по-често и все по-дълбоки, докато накрая системата излезе от устойчивост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 3
dr.5rov
преди 5 години
Добре е казано - късогледството ще ни погуби. И самата статия старда от този недостатък. Някога имаше една дума - възпроизводство и то не само в икономически, а и в най-общ социален смисъл, по всяко едно направление на живота. Но тя е стара дума, демоде. Ако една общност не може да осигури възпроизводството си, настъпва упадък и тя угасва. Така се случва в природата, а ние може би все пак сме част от нея. Въпросът е какво да се прави. Ами не знаем и това ни е проблемът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Еленче, мама.... Европа се отказа от всичките си християнски корени (за изключение - Русия, Беларус и още малко) и я чака съдбата на Вавилон и великия някога Рим. Такъв е съдът на историята. Нямаш корени - изсъхваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още