Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как ще продължи трилърът на Wall Street?

Жаждата за лесни печалби отново доведе до срив на пазарите

Как ще продължи трилърът на Wall Street?

Снимка: Ройтерс

Какво се случи?  През последните 2 години Wall Street вървеше само нагоре - поставен бе нов рекорд от 1929 г. насам -  404 дни без спад, по-висок от 3%. Това роди нова мантра - „непрекъснато продавай пазарната волативност (VIX) и печели”.

Партито приключи с новината за нарастване на заплатите в САЩ, която засили страховете за ръст на инфлацията. Така се даде старт на разпродажбите.

Инвеститорите бяха забравили какво е волативност и рязката промяна ги хвана неподготвени.  Паниката се увеличаваше с всеки изминал ден, тъй като играчите на борсата не разбираха от къде идва заплахата. През цялата седмица се чуваха различни версии, но истината, е че акциите са рекордно скъпи. Това няма как да не предизвика усилване на корекцията. От друга страна, очакванията за ръст на печалбите на борсовите компании засилват апетита за поемане на повече риск. 

Още по темата

Факт е обаче, че заложилите на ETN* на Credit Suisse - VelocityShares Daily Inverse VIX Short във вторник (6 февруари) при отваряне на пазара разбраха, че са загубили над 90% от парите си. Подобна е картината при всички продукти,  които са „къси” VIX, а загубите  се изчисляват в много милиарди долари. Ако добавим хедж фондовете и инвестиционните банки, които директно имаха къси позиции (фючърси върху VIX), то загубите нарастват зашеметяващо.

При подобни резки спадове идва лавина от margin call**, тъй като голяма част от спекулантите са на кредит. Това пък доведе до скоростното ликвидиране на позиции в акции, което ускори спада на борсовите индекси.

Примери има много за подобни ситуации. Най-пресният е от 2015 г., с късите позиции в швейцарски франкове. Спекулантите правеха пари от това, че лихвите в евро са по-високи и разчитаха, че Швейцарската национална банка (SNB) ще държи на думата си да запази фиксирана валутата им (CHF) към еврото при 1,20.

След като обаче SNB научава за стартирането на програма за количествени облекчения на ЕЦБ, обявява на 15 януари 2015 г. край на фиксирането към еврото и швейцарската валута поскъпва за минути до 0,8052 (EUR/CHF), което доведе до огромни загуби на заложилите на „сигурната сделка”.

Три години по-късно сделката с VIX, даваща :гарантирани печалби”, отново завършва с фиаско.

Сривът на пазара обаче даде и възможност за много инвеститори, пропуснали последните покачвания на Wall Street, да купят акции на промоция, вярвайки, че след успокояването на пазарите те отново ще тръгнат към нови върхове. 

Какво да очакваме?

Петъчният трилър, игран на Wall Street, завърши с хепиенд. Денят повтори сценария на цялата седмица - спиращи дъха движения на плюс и минус на борсовите индекси. За радост на инвеститорите пазарът завърши на плюс, което ще доведе до очаквания за нови ръстове през следващите дни.

Вероятно в понеделник ще наблюдаваме желание за нови покупки, което ще е в битка с тези, които имат да покриват загубите от маржин търговията.

Историята показва, че дългосрочната корекция не започва с трясък и можем да очакваме, че индексите в близките седмици ще тръгнат отново нагоре.

Фактът обаче, че повечето анализатори предвиждат корекцията бързо да отмине и индексите да атакуват нови върхове. означава, че може да има още неприятни изненади.

Консенсусът на финансовите пазари е вкаран в цената и поради това може да се случи нещо друго. Дали това означава още корекция надолу, докато се промени консенсусът (и тогава да видим оттласкване от дъното), или началото на мечи пазар - никой не може да знае!

Трябва да сме подготвени за тези възможни сценарии и да действаме без емоции, т.е да имаме инвестиционен план, който не се влияе от паниката на пазара или от прекаления оптимизъм за бързо възстановяване. 

-----
*ETN е борсово търгуван инструмент, който следи даден  бенчамарк. 
**Мargin call - изискване на допълнително пари от страна на брокера, който е предоставил финансиране (вид кредит) на клиента си. Това се прави, когато наличните средства не покрият гаранционната сума или брокерът е увеличил изискванията за размер на гаранционната сума. 

Коментарът е на Любомир Леков, оcновател на investor.bg

По статията работиха: автор Любомир Леков, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

5
 
0
 
4
преди 11 месеца
Ще падне до 20хил и после скок до 30 хил.
0
 
7
 
3
преди 11 месеца
Хубаво.......само ,че какво правим с дефицита на САЩ и скъпият долар?
2
 
7
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Ще останат само тези , които не ги интересува цената на акциите им . Колко са тези който няма да се изкушават или поддадат на низходящ тренд с години ?
4
 
4
 
1
преди 11 месеца
Какъв: трилър - най-обикновено воатилство.

Човек бръзо свиква с хубавото - в случаят: с Яхо-о-о-о-о - то. Дори малко по-опитните забравиха как в тъмните времене, преди могъщият и мъдър Доналд Тръмп да поведе напред най-важната държава на света, пазарите постоянно подскачаха тъй - и сме виждали много по-големи пропадания надолулу.

Е, и сам Дядо Бог да бе станал президент на - пак не може все нагоре пазарите да вървят. От тия нива - няма как да има кешираници, следователно и воатилство.

Още от Анализи
По-важното от изминалата седмица