IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще бъде 2019 г.? Прогнозите на Financial Times

Вестникът се осмелява да погледне в стъклената топка на оракула. Ето прогнозите на медията за водещите събития през годината

08:46 | 22.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm; line-height: 100%;">
	<span style="font-variant-numeric: normal; font-variant-east-asian: normal;"><font color="#222222"><font face="Arial, Verdana, sans-serif"><font style="font-size: 9pt;">Италианският вицепремиер Матео Салвини. <em>Снимка: Ройтерс</em></font></font></font></span></p>

Италианският вицепремиер Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

Дали бъдещето в ерата на Доналд Тръмп и Brexit, протекционизъм и популизъм, е по-трудно за предсказване? За анализаторите на Financial Times очевидно е така. Те са отговорили грешно на осем от 20-те въпроса от миналата година, най-лошият им резултат от няколко години. Те сгрешиха, като предвидиха, че срещу Доналд Тръмп ще стартира процедура по импийчмънт (въпреки че Едуард Люс повтаря прогнозата си тази година). Те заложиха и на грешния кандидат на президентските избори в Мексико, не познаха и за бюджета на еврозоната и за победителя на Световното първенство по футбол.

Анализаторите бяха твърде оптимистично настроени по отношение на цените на петрола, ръста на възникващите пазари и индекса S&P 500. В светлината на напускането на гуверньора на централната банка на Индия, може да анализаторите на FT са отишли твърде далече, когато прогнозираха, че премиерът Нарендра Моди ще проведе нов икономически експеримент през 2018 година.

Да видим какви са прогнозите за 2019 г.

Ще бъде ли спрян Brexit?

Да. В дванадесет без пет Великобритания ще се освободи от този акт на самонараняване. Brexit значи Brexit, заяви Тереза Мей през 2016 г., но след две години на горчиви аргументи дори партията на премиера не може да се се разбере какво означава това на практика. Тъй като парламентът няма да може да постигне съгласие за една-единствена версия на Brexit, проблемът ще се върне обратно към избирателите. Те ще могат да гласуват на втори референдум и да възстановят репутацията на Обединеното кралство като нация, която не желае да жертва просперитета и сигурността заради една идеологическа обсесия. Зад тази прогноза се таи и надежда, и очакване, признава Филип Стивънс от Financial Times.

Ще стане ли Джереми Корбин премиер на Великобритания?

Не. Въпреки че лидерът на опозицията подобри публичния си имидж, той не успява да надхвърли нивото на лейбъристката партия. Обединеното кралство може да проведе общи избори през 2019 г., но далеч не е сигурно, че Корбин ще ги спечели. Проучванията на общественото мнение показват, че популярността му изостава от тази на Тереза Мей и неговата собствена партия. Корбин не може да убеди избирателите, че е в състояние да поеме ръководството на страната. Но ако Консервативната партия продължи изтощителната си война срещу Европа, лейбъристите биха могли да излязат победители от развалините, особено ако Корбин вече не е начело. Прогнозата е на Себастиан Пейн.

Ще се върне ли президентът на Франция Еманюел Макрон отново към своите реформистки политики след протестите на Жълтите жилетки?

Да. Френският президент няма избор. Да се откаже от това, означава да се откаже от политическото си съществуване. Тактическа пауза изглежда неизбежна, за да облекчи гнева на антиправителствените демонстранти и за да се усети въздействието на намаляването на жилищния данък и по-високата минимална заплата. Но Макрон ще продължи реформите при пенсионното осигуряване, осигуряването при безработица и корпоративното регулиране. Мерките за рационализиране на държавата ще бъдат по-малко драстични, но те могат да помогнат за отговор на критиките на протестиращите срещу прекомерното данъчно облагане. Въпреки това, за да се избегнат допълнителни смущения, Макрон ще трябва да промени стила си на лидерство и да слуша повече хората. Тази прогноза е на Бен Хол.

Ще пожънат ли популистите големи победи на изборите за Европейски парламент?

Да, тези избори предполагат идеалната възможност за големи победи на популистите и националистите. Според проучванията имиграцията е най-важният въпрос за гражданите в повечето страни. Европейските избори често се използват за изразяване на протест срещу управляващите политики. Освен това се прилага пропорционалното представителство, което помага на популистите. Националистическите партии като "Лигата" на Матео Салвини в Италия, Алтернатива за Германия и Шведските демократи, вероятно ще спечелят значителни победи. Като цяло обаче центристкото проевропейско мнозинство ще остане на власт. Но следващият парламент ще бъде много по-разделен и войнствен. Прогнозата е на Гидеон Рахман.

Ще се опитат ли демократите да обвинят американския президент Доналд Тръмп?

Да, разследването на Робърт Мюлер ще стигне до впечатляващо заключение в началото на 2019 г. с цял потоп от обвинения и опустошителен доклад. Тръмп ще отрече, че е имал сътрудничество с Русия, за пробив на канали за комуникация на демократите и координиране на публикациите. Поради растящия гняв на демократите говорителят на парламента Нанси Пелоси ще позволи изслушвания. Президентът Тръмп може да бъде обвинен от доминирания от демократите Конгрес с обикновено мнозинство. Но Сенатът, където за обвинение е необходимо мнозинство от две трети, това няма как да мине. Всичко това би създало условия за президентски избори през 2020 г., които ще се съсредоточат върху върховенството на закона. Прогнозата е на Едуард Люс.

d d

Ще продължи ли примирието между Доналд Тръмп и Син Дзинпин?

Не. Въпреки че от юли насам е налице примирие във войната на мита между САЩ и ЕС, Тръмп и други членове на правителството се възмущават дълбоко от това, което наричат „политика на изкривяване на търговията“ на Китай. САЩ вярват, че Китай трябва да започне възстановяването на своя модел на държавно-интервенционално развитие през следващите три месеца в резултат на споразумението между Тръмп и Си. По този начин Пекин може да избегне по-високите мита за китайските стоки. Това няма да се случи. САЩ ще подновят наказателната си политика по отношение на вноса от Китай до средата на годината. Прогнозата е на Алън Бийти.

Ще разшири ли Русия военните действия срещу Украйна?

Не. Конфискуването на три украински военни кораба в Черно море през ноември от страна на Русия беше зловеща. Разводът на Украйна от Руската православна църква допълнително засили напрежението. Непопулярната пенсионна реформа понижи одобрението към Владимир Путин, а военни действия срещу Украйна могат да отвлекат вниманието от това и да създадат националистическо настроение. Но руският президент преценява внимателно рисковете. Армията на Украйна е по-добре обучена и оборудвана, отколкото бе преди пет години. А и руснаците не биха приели големи загуби от война срещу "братска" нация. В Кремъл ще надделее предпазливостта. Тази прогноза е на Нийл Бъкли.

Ще има ли нова финансова криза?

Не, ако под „финансова криза“ разбираме криза, при която политиците трябва да спасяват или да обезвреждат повече от една голяма финансова институция едновременно. Но ще сме свидетели на бурни времена на финансовите пазари и на редица икономики. Има причина за оптимизъм, тъй като балансите на световните финансови институти се подобриха значително след кризата от 2008 г. насам. Сред причините за песимизма са все още ниските лихвени проценти, изключително високите нива на дълга и прекомерните цени на активите. Сред слабите места са няколко нововъзникващи пазари, Китай, опустошената от Brexit Великобритания, италианският държавен дълг и американските акции. Тази прогноза е на Мартин Уолф.

Ще продължи ли Нарендра Моди да бъде премиер след парламентарните избори в Индия?

Да. Неотдавна управляващата партия на Моди претърпя драматичен спад в крепостта си в северната част на страната, където привидно обречената опозиционна партия взе властта в три управлявани от Bharatiya Janata щати. Загубите показват, че Моди се бори с високите очаквания, с които се сблъска след изборите през 2014 година. Но министър-председателят все още е популярен и харизматичен и решителен борец. Той вероятно ще извади всички козове от колодата с карти, включително поредица от популистки мерки, за да осигури победата. Прогноза на Ейми Казмин

Ще се влошат ли споровете в Южнокитайско море?

Не. Пекин е зает с американската търговска война и не иска да дава на Доналд Тръмп повече извинения за борбата му срещу Китай. А освен това никоя друга страна няма вероятност да се противопостави на Китай в оспорваните води заради огромната асиметрия на властите. Пекин ще продължи спокойно строителството и милитаризацията на изкуствените острови в Южнокитайско море, но поне през 2019 г. не се очакват по-агресивни действия. Тази прогноза е на Джамил Андерлини.

Ще подобри ли Болсонаро икономическия растеж на Бразилия?

Да, най-голямата икономика в Южна Америка вече е близо до циклично възстановяване от най-голямата рецесия за всички времена. Икономическите реформи, предложени от президента Болсонаро, засилват вече съществуващия ентусиазъм на инвеститорите. Стъпките на либерализация, ръководени от министъра на икономиката, обучен в университета в Чикаго, съставляват по-значимата част от иначе стряскащата правителствена програма. Ако Болсаноро успее да прокара някои от тези мерки през Конгреса, особено много необходимата пенсионна реформа, това ще даде нов тласък на икономиката. Тази прогноза е на Джон Пол Ратбоун.

Ще преживее ли саудитският принц Мохамед бин Салман последствията от убийството на Джамал Кашоги?

Да. Младият принц прекара три години, консолидирайки властта си и елиминирайки съперниците си. Баща му, крал Салман, се придържа към любимия си син и би било унижение да го понижи. На международно равнище американският президент Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че за него отношенията на САЩ с най-големия износител на петрол в света - и милиардите долари инвестиции и сделки с оръжие, които обеща принц Мохамед, са далеч по-важни от бруталното убийство на Кашоги. Има едно ограничение: принцът се оказа непредсказуем и своеобразен. Ако друго безсмислено действие под негово ръководство провокира нова международна криза, картите може да се разбъркат. Този анализ е на Андрю Ингленд.

Ще приключи ли S&P 500 2019 г. на ниво над 3000 пункта?

Не. Въпреки скорошните сътресения средните оценки на анализаторите са малко над това ниво, но положителните фактори за една от най-дългите позитивни поредици на Wall Street избледняват. Ръстът на приходите ще се забави и маржовете ще намаляват. Паузата в политиката за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв, отслабването на долара и стимулите от страна на Китай следва да подобрят настроенията. Но цикълът е дълъг и кредитният стрес у корпорациите расте. Нито един сектор не работеше толкова силно по време на лесните пари, колкото кредитният бранш. Когато музиката заглъхне, фондовата борса ще открие значението на балансите. Прогнозата е на Майкъл Макензи.

Ще успее ли министър-председателят на Етиопия да запази инерцията на една от най-поразителните трансформации в Африка?

Да. Аби Ахмед, който дойде на власт през април, бе със сигурност най-голямата изненада в Африка през 2018 г. Той освободи хиляди политически затворници, разреши забранените опозиционни групи, сключи мир с Еритрея и назначи кабинет, в който половината министри са жени. Промените заразиха голяма част от континента. Като се има предвид неговата смелост и решителност, би било преждевременно да се залага срещу Ахмед - дори ако той се противопоставя на редица групи на интереси, които вече се опитаха да го убият. Но пътят пред него продължава да е осеян от опасности. Анализът е на Уилям Уолис.

Ще ще приключи ли Брентът годината на цена под 60 долара за барел?

Да. Цената на петрола спадна през последните три месеца заради ръста на американското производство и по-мрачните икономически перспективи. И двата фактора играят роля и през 2019 г. По-ниските цени ще забавят американската фрекинг индустрия, но в системата има достатъчно инерция, включително нови ресурси, които биха могли да стартират добив, което би трябвало допълнително да стимулира добива. ОПЕК и неговите съюзници се опитват да стабилизират цените, като се съгласяват да намаляват добива. Но тяхната „дисциплина по принуда“ може да секне, счита Ед Крукс.

Ще осъществи ли Uber най-голямото IPO в историята?

Не. 25 млрд. долара, които Alibaba набрала при първичното си публично предлагане, почти сигурно ще останат ненадминити. Тогава Alibaba бе оценена на малко под 170 млрд. долара. Спадът на технологичните акции и сериозната оперативна загуба на Uber правят оценката от 120 млрд. долара, която някои банкери спменават, просто далечен мираж. Фондовият пазар обаче гладува за нови компании с висок ръст, а Uber, с ново управление, има възможност да доминира на един огромен пазар за транспорт и логистика по заявка. IPО-то може да се конкурира със 100-те милиарда долара, които Facebook постигна в рекордното си IPO за американския технологичен сектор. Успешният дебют би проправил пътя за технологични компании като Airbnb, Pinterest и Palantir, които искат да последват Uber на паркета. Прогнозата е на Ричард Уотърс.

Ще подаде ли Марк Зукърбърг оставка като главен изпълнителен директор на Facebook?

Не. Той би трябвало да направи това, като се имат предвид проблемите при управлението на Facebook. Но няма да го направи, поне не по собствено желание. За разлика от Илон Мъск, който бе заточен от борда на Tesla, защото злоупотреби с правилата на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, Зукърбърг не е виновен за нищо, което е наказуемо по закон. (Това може да се промени, ако Facebook наруши политиката за защита на личните данни от 2011 г. съгласно правилата на Федералната търговска комисия.) Бордът може да го изгони, но Зукърбърг все още държи почти 60% от правата на глас - достатъчно, за да издържи дълго на власт – докато самият той не реши, че иска да напусне. Тази прогноза е на Рана Форухар.

Всички прогнози четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
ПИЧ
преди 5 години
Ха да видим сега кое ще се сбъдне до края на 2019 год. Това за петроля е хубаво, ако не надвиши 60$ (за брента).Другия важен въпрос е - ще спазват ли популистите фискална дисциплина (след като дойдат на власт в ЕС) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още