IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската политика за въглероден данък и дивидент е добър пример

Тя може да предпази политиката относно изменението на климата от културните войни

19:46 | 13.09.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инспекция на засегната от сушата реколта в Саскачуан. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Инспекция на засегната от сушата реколта в Саскачуан. Снимка: Bloomberg

Тази година всяко четиричленно семейство в Саскачуан ще получи 1100 долара като данъчен кредит от канадското правителство. Това съответства приблизително на сумата, която Отава събира като годишни въглеродни данъци от гражданите на провинцията - за повечето от които „Климатичното стимулиращо плащане“ повече от покрива разходите, свързани с данъка, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Това е един от малкото реални примери за „въглероден данък и дивидент“ - политика, въведена на провинциално ниво в Канада от Британска Колумбия - но е най-обещаващият подход, за да преодолеят страните най-голямото оставащо препятствие по пътя към декарбонизацията.

Изминахме дълъг път. Политиките за екологизиране на икономиката, като данъците върху въглеродните емисии и търговията с емисии, са добре разбрани, като достигането до нетни нулеви емисии е технологично и търговски осъществимо. Но най-голямата пречка все още е пред нас: мобилизирането на политическата воля и масовата обществена подкрепа за решения, които знаем, че са необходими, но които са по-радикални и по-изискващи от всичко направено досега.

Повечето политици номинално са ангажирани с нетната нула. Но по-малко са готови да управляват шока, който следва от смислената декарбонизация - въглеродоинтензивните дейности ще станат драматично по-скъпи или неудобни за тези, които ги предприемат.

Политиката по климатичните промени е в опасност да бъде погълната от културните войни, разкъсващи западните общества. Лесно е да се представят тези политики като просто предназначени да накажат начина на живот на всички, с изключение на градските либерали. И мнозина, от държави с лоши намерения до предприятия, зависими от въглеродни емисии, имат интерес скришом да подклаждат климатичния скептицизъм.

Директното отричане на климатичните промени, характерно за крайнодесните формации, не е най-големият проблем. Истинската заплаха от културна война е нещо по-тънко.

Социологическо проучване върху активистите на жълтите жилетки във Франция показва, че те далеч не са скептици по отношение на климата, а са наясно със заплахата от изменението му. Това, срещу което те възразяват, са политики, които натоварват онези, които вече страдат най-много от икономическите промени.

По същия начин доклад на Института Тони Блеър установява, че повечето хора във Великобритания приемат, че изменението на климата изисква намаляване на емисиите. Независимо от това, те са слабо информирани за това какво точно включва нетната нула и по-конкретно не са убедени, че те самите трябва да направят нещо.

Последното препятствие по пътя към декарбонизацията тогава не е да се убеди обществеността, че изменението на климата е реално, а да се преодолеят подозренията, че евентуалните политики са нечестни, неефективни и поставят тежестта върху онези, които най-малко заслужават да я понесат. (Имайте предвид, че това описание на политиката по климатичните промени в рамките на държавите улавя и състоянието на политиката по климата между страните.)

Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
първото изречение е изключително неграмотно преведено... изобщо не разбрах за кво иде реч... ще им върне парите които им е събрала... че що ги е събирала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
a тва с дипломата не го казвай на никой ще замола ... в нея само мое си завиеш един дюнер от зеления ток ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
ама тва че ти не виждаш не значи не не е ей ти статията или си кьорав ? не ти си просто един *** *** и тва е .. 150, 200, 280 ГВ, МВ и на баба ти в ГвВъ тва е нема ветрове, а въглища ако искаш да ти пуснем пак статията да видш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
мише , кой ти рече че се кланят на въглищата ... ?! ... аз не виждам нови проекти за въглища у немско . ти ако виждаш нейде , сподели , сигурно пропускам нещо . но пък виждам от сегашните 52ГВт вятър че за 10 години ще ги направят 95ГВт . фотоволтаици от 55ГВт ще ги направят 150Гвт , морски вятър ще изградят нов 20Гвт . от тази година и в немско вече новите фотоволтаични централи са БЕЗ субсидии и всичките задължително с батерии ... от излизащите от употреба въглища , част от съоръженията ще бъдат заменени с газови централи , на други площадки ще направят хъбове за съхранение на зелен водород и електролизери ... аз това виждам да правят ... па ти си пей песничките за въглищата ... и кой колко е тъъпп не се знае , м/у мен и теб стои една диплома по автоматика и електротехника и награда на випуска за отличен успех ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
ама ЗелеФ почему швабосите предпочели смърдящите въглища пред ветровете, защо не увеличат данъците, а Полша, а Чайниците, а наще Мaрици, що Токот у нас скочи с 68 пъти ?! ... ЗелеФ ти просто си един лаяч за парички и толкоз както винаги с 0 аргументи ... нарочно се прайш на луд щот така са ти казале, а ако това са ти убежденията че ветър се прай икономика значи си мегатъпанар, нема две мнения по въпроса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
мише , убавото на твоите прогнози в енергетиката е , че са отчайващо далеч от реалността . и нема как да е друго , като не знаеш дори как се връзва електромер - последователно или паралелно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
ЗелеФ нема се отчайваш мойто момче, швабите нема се прееебат с вятър и вода .... Канадците им се вещае скоротечен фалит, ама тия ммм тц остаат си на кюммур .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
Слаб удар за енергийния преход: Въглищата изместват вятърната енергия като най-важен енергиен източник в Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/514509/Tiefschlag-fuer-die-Energiewende-Kohle-loest-Windkraft-als-wichtigster-Energietraeger-Deutschlands-ab
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
сакатлък ... днес ти е вързало на къра , а ?! ... скромничиш ... местните братя от маалата или случайно преминаващи ?! ... :))) ... мозъчен инвалид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още