IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай едва ли ще подкрепя силно Русия на фона на икономическите си проблеми

С нарастващия си дълг, свиващото се население и пазарните сътресения страната изглежда все повече като Япония през 90-те години

21:35 | 31.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки целия фокус върху това как руската икономика е в беда, изолирана и наранена от западните санкции, Китай, най-важният съюзник на Москва, също е изправен пред сериозни трусове. Никоя друга голяма страна не показва по-дълбоки икономически пробойни, пише за Financial Times Ручир Шарма, председател на Rockefeller International.

След нагнетяването си в продължение на месеци, финансовият стрес, произтичащ от китайския имотен сектор, достигна безпрецедентни нива през последните седмици, дестабилизирайки и без това крехката икономика и намалявайки вероятността Пекин да подкрепи интензивно инвазията на Русия в Украйна. 

Несигурни дали проблемните строителни предприемачи са просто неликвидни и временно нямат пари, или неплатежоспособни и е малко вероятно да оцелеят, големите китайски кредитори са предпазливи в отпускането на нови заеми. Тъй като им е трудно да привлекат финансиране у дома, строителите бяха принудени да вземат заеми от чужбина на космически лихви. Разликата между доходността на нискокачествените облигации на външния китайски пазар и местните държавни ценни книжа сега е умопомрачителните 30 процентни пункта, ниво, наблюдавано за последно по време на финансовата криза от 2008 г.

Имотният сектор е от решаващо значение за растежа в Китай. Около 25% от брутния вътрешен продукт и 40% от банковите активи в Китай са обвързани с пазара на имоти, където ефективния дял на дефолтите по нискокачествените облигации е близо до 25%, което е рекордно високо. Зависимостта от чужд капитал е висока, но през февруари чужденците разпродадоха и държавните облигации на Китай в местна валута с безпрецедентен темп, два пъти над предходния месечен връх.

Тези несигурности отразяват съмненията, които преследваха финансовата система на САЩ през 2008 г., когато кредиторите не можеха да кажат кои големи кредитополучатели ще преживеят кризата и кредитните пазари замръзнаха. Китайските политици изглежда са наясно, че не могат да си позволят конфронтации, които допълнително да дестабилизират финансовите условия.

Лиу Хе, главният икономически съветник на китайския президент Си Дзинпин, наскоро се опита да успокои пазарите, като отговори на опасенията относно това как правителството се справя с проблемите в сектора на имотите, относно регулирането на големите технологични платформи, нарастването на случаите на ковид и др. Коментарите му донесоха известно облекчение на финансовите пазари, но системният риск в имотния сектор остава висок.

Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
0
преди 1 година
На 31.03.2021х котайците потвърдиха-сътрудничеството ни с Русия ,няма граници,Смени си опорките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Опа, пак се събрали копейниците тpoлове да църкат недоволни? Мдаа, истината не е приятна и различна от опорките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Това трябваше да го обясниш на селското чадо Бочко. Аз използвам само един вече общоприет термин, който преглъщат дори медийните цербери. Все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 1 година
На мъжката мисирка и викат пуяк :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Да, ве. Китай да не е ЕССР, дето на равно място направи небивала и всеобхватна криза, подписвайки смъртната си присъда? Дядя Сэм ще е много благодарен, ако благоволят сами да си заплатят въжето, на което ще ги бесят. Ама Китай щял да трепери за търговийката, докато се разправят с Русия. А после и с него. Но така могат да разсъждават и постъпват само случайни човечета, попаднали на отгворни държавни постове, за които освен послушание, направлявано и поддържано с наличието на бол компромати, нямат никакви други полезни знания и умения. И медийните "мисирки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Valentin13
преди 1 година
"едва ли" според вас. хората могат да четат и други медии и ще видят друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още