Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Колко подходяща кандидатура за председател на Еврогрупата е Надя Калвиньо?

Оформя се ясна опозиция срещу нея от страните от т.нар. Ханзейска лига

Колко подходяща кандидатура за председател на Еврогрупата е Надя Калвиньо?

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

В надпреварата за председателство на Еврогрупата брюкселската еврокрация има явен фаворит: министърът на финансите на Испания Надя Калвиньо, която има 12 години опит на различни ръководни длъжности в Европейската комисия (ЕК).

Ентусиазмът за Калвиньо като лидер на изключителния клуб на министрите на финансите на ЕС започва обаче да избледнява, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ. Все по-малко фискално консервативни или либерални столици са склонни да заменят един иберийски социалдемократ – португалецът Марио Сентено, с друг, особено в момент, когато ЕС обмисля план за възстановяване на икономиката от коронакризата, който би изисквал поемане на до 500 млрд. евро колективен дълг, посочва изданието.

За тези скептици, включително т.нар. пестеливи държави, които се съпротивляват на пакета за възстановяване, консервативният ирландски кандидат Паскал Донахю или либералът от Люксембург Пиер Граменя биха били по-сигурен избор за един от най-влиятелните постове в еврозоната.

Някои представители на ЕС също така казват, че много политици не са склонни да възложат още един висш пост на Испания, която вече е представена във висшия ешелон от ръководителя на външната политика Жозеп Борел.

Подходяща кандидатура

Поддръжниците на Калвиньо твърдят, че тя е точно подходящата кандидатура, защото е финансист с опит в ЕС, който може да се ориентира много добре в брюкселската бюрокрация, пристига от една от най-засегнатите от коронавируса страни в блока и е жена, а ЕК се бори да установи равновесие между половете в управлението.

Калвиньо си спечели подкрепата и на лидера на Германия Ангела Меркел. "Не е тайна, че има подкрепа за кандидатурата на Надя Калвиньо в германското правителство", коментира Меркел в скорошно интервю за няколко вестника. „Винаги съм била доволна, когато жените получават водещи политически роли, а Еврогрупата никога не е била оглавявана от жена“, допълва тя.

Още по темата

Постът на президент на Еврогрупата е може би най-необичайният в йерархията на ЕС: официален лидер на клуба на министрите на финансите на еврозоната, който по дефиниция се среща неформално. На практика няма официална длъжностна характеристика, освен изискване в Договора от Лисабон от 2007 г., че такъв пост съществува. В зависимост от уменията и амбициите на този, който го заема, той може да се превърне в пост от изключителна важност или да е без значение.

Председателят на Еврогрупата определя дневния ред и води редовни пресконференции, на които обобщава работата на финансовите министри на страните от еврозоната, но не притежава никаква изпълнителна власт като еврокомисарите – т.е. министрите на ЕС.

Ефективен председател на Еврогрупата, който определи достатъчно амбициозна програма и някак успее да преодолее дългогодишните различия в икономическата политика, теоретично би могъл да помогне за трансформирането на еврозоната в международна финансова суперсила, съперничеща на Китай и САЩ, посочва изданието.

За някои този пост е сцена, от която заемащият го да тръгне към по-стремителна политическа кариера. Жан-Клод Юнкер го използва като стъпка към председателството на Комисията. За други, като холандецът Йерун Дейселблум, това беше бездарно упражнение в управление на кризи. Много официални представители твърдят, че Сентено, напускащият президент, който се готви да стане следващият управител на централната банка на Португалия, също не си свърши работата.

Който и да заеме поста, ще работи в момент на безпрецедентни катаклизми. Коронавирусната криза породи нова готовност в столиците да мислят амбициозно за икономическото сътрудничество. Това дава възможност на Калвиньо или някой от нейните конкуренти за мястото да прекрои работата на Еврогрупата и да остави отпечатък в историята.

В свое мотивационно писмо, в което предлага кандидатурата си, Калвиньо многократно подчертава интеграционните си инстинкти, но също така възприема известен прагматизъм за необходимостта всички членове на еврозоната да работят съвместно. „Ние сме в една и съща лодка“, пише тя. „Следователно е необходима координация, за да се избегне отрицателното въздействие на различните политики, но и да се възползваме от синергиите и положителните различия, произтичащи от съвместното им действие в нашите силно взаимосвързани икономики и общества“. Засега тя отказва да коментира официално писмото си.

За заемането на поста кандидатите трябва да получат подкрепата на 10 от 19-те финансови министри на Еврогрупата при тайно гласуване, което ще се проведе на 9 юли. Състезанието между тримата предполага два кръга на гласуване. Обикновената математика пък казва, че независимо от популярността ѝ в Брюксел, ако Донахю и Граменя обединят сили, Калвиньо няма шанс.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
6
 
7
преди 11 месеца
Гадничка змия е тази, но е умна жена
5
 
4
 
6
Dr. Vatnikov до: ing5rov
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Двамата глу.пака с петолъчките под мен пак няма какво да кажат, но все пак получават копейки на написан пост, така, че трябва да пишат нещо, пък макар и глупости.Ееех, старост-нерадост, а като били млади комсомолци през 1965-та на бригада за праз лук в пазарджишко, как хубаво било, а??!:))))
6
 
7
 
5
дядя Вова до: ing5rov
преди 11 месеца
6
 
7
 
4
ing5rov до: zelka007
преди 11 месеца
Путин е виновен , налЕ ?
5
 
6
 
3
преди 11 месеца
пример как се изграждат национални политици и се налагат , как се изграждат наднационални политики и се чертае бъдещето на съюза ... къде сме ние е въпросът ... ?! ... риторичен разбира се ... :))) знаем къде сме ...*** съм, мама му да е***а, *** съм и ми е лесно ... "и съм ги наеб***л зверски едни чужденци премиери ..." ... :))) ... там сме ...

Още от Анализи
Затегнатият трудов пазар в САЩ стимулира автоматизацията