Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Може ли инфлацията в САЩ да стане К-образна?

Възходящият натиск върху цените вече се усеща в по-голяма степен при стоки и услуги, предпочитани от домакинствата с по-високи доходи

Може ли инфлацията в САЩ да стане К-образна?

Снимка: Bloomberg

Да се каже, че пандемията е обърнала традиционната икономическа теория с главата надолу, би било меко казано. Никой икономист не може да каже сериозно, че е предсказал, че най-рязкото свиване след Голямата депресия също толкова бързо ще се превърне във времена на бум, които не са наблюдавани от 80-те години на миналия век. По същия начин никой пазарен стратег не може да каже, че е предвидил историческия подем при акциите или поскъпването на жилищата, съпътстващи пандемията, пише Робърт Бърджес за Bloomberg.

Още по темата
Миналата седмица донесе още една тенденция, която никой не мислеше, че ще е възможна по време на пандемия, а именно, че нетното състояние на домакинствата в САЩ е скочило с 25,6 трилиона долара за 12-те месеца до края на 31 март, до общо 136,9 трилиона. За да добиете представа за увеличението, имайте предвид, че средният годишен ръст през 10-те години до 2019 г. е бил само 5,35 трилиона долара.

Има няколко начина да се мисли за тази тенденция. Първият е, че то е свидетелство за бързите действия на правителството и Федералния резерв в подкрепа на икономиката чрез инжектиране на трилиони долари в джобовете на потребителите и във финансовата система.

Тези ходове трябва да помогнат за укрепване на икономиката през следващите години. Последното месечно проучване сред икономистите на Bloomberg News бе публикувано в петък и показа, че шансът за рецесия през следващите 12 месеца е 10%, което е сред най-ниските нива, откакто започва да се води статистиката през 2008 г.

Това не са изцяло добри новини. Първо, възможно е цялото това създаване на богатство да накара домакинствата да станат по-толерантни към по-високи потребителски цени на устойчива основа. В края на краищата, какво са няколкостотин допълнителни долара в цената на грила за задния двор, когато нетното ви състояние се е увеличило с многократно повече? Ако този начин на мислене се установи, той ще преобърне идеята, че настоящият скок на инфлацията е само преходен и до голяма степен се дължи на прекъсвания във веригата на доставки, както внушава Фед.

Спомнете си как инфлацията скочи през 2005 г., след като нетното състояние на домакинствата нарасна с около 25% през 2003 и 2004 г. Или как се случи същото през 2000 г., след като нетното състояние набъбна с повече от ръста през предходните три години. И нека не забравяме как инфлация се ускори от 1,1% през 1986 г. до 6,3% през 1990 г. след голямото натрупване на богатство в края на 80-те години.

Във всичко това има много важна подробност, а именно, че неравенството в доходите се увеличили с течение на времето, което доведе до така нареченото „К-образно“ възстановяване. Има сериозни доказателства, че ръстът в нетното състояние на домакинствата е съсредоточен в горния край. Данните на Фед показват, че от увеличението от 5 трилиона долара през първото тримесечие около 3,2 трилиона идват от печалби на фондовия пазар, а близо 1 трилион от притежания на недвижими имоти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
1
 
7
преди 3 месеца
може ли да ми поникне втора ***?
2
 
3
 
6
scott до: NoPanic
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Предцтави си го така: НЕРОН се възкачва в Рим. Поради лудостите му империята губи влияние, системата и се РАЗПАДА и става плячка на варварите. После - нема един могъщ център, а много регионални сили в постоянни войни помежду си. ФЕД напрлави същото за САЩ. Чрез промена на правилата уби конкуренцията и изкриви понятията добро-зло, нормално-ненормално. нещо повече, никой не може да оцелее като конкурент на ФЕД и без неговите грантове. Та, САЩ ше изгубат влияние, системата им за матрялна икономика ше залезе и ще дойде времето на истината за малки сили по региони.
2
 
5
 
5
преди 3 месеца
миии може да бъде К-УРобразна, що да не може малко и те да полигавят мръвката, нема само другите я ....
0
 
6
 
4
deaf до: NoPanic
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Те хубаво казват,че "няма да притежавате и ще сте щастливи",но интересно защо не казват "няма да работите и ще сте щастливи"? А коя ще е водещата Суперсила? Русия и Китай е абсурд да са те. Остава Германия,която обаче вече е опротивяла на почти всички европейци... И докато Меркел и нейни клонинги са на власт,на Германия няма да се обръща внимание...
3
 
7
 
3
Dr. Vatnikov до: NoPanic
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Мечтай си, yшaнкo. :)

Още от Анализи
Шолц е готов да обърне страницата за Германия в коалиция със Зелените