Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

„Облагай и харчи” е новата икономическа мантра

Старите парадигми и интересите, които ги защитаваха, ще бъдат захвърлени завинаги

„Облагай и харчи” е новата икономическа мантра

Снимка: Bloomberg

Опустошението, причинено от коронавирусa, е преди всичко въпрос на човешко страдание, за което може да се съжалява. Но трябва да отбележим и още една жертва на пандемията: тя заби последния пирон в ковчега на икономическа философия, която доминираше политиката в продължение на повече от три десетилетия, пише Мартин Сандбю за Financial Times.    

Още по темата
Опитът от "стагфлацията" през 70-те и ръстът на публичните дългове през 80-те години на миналия век предизвикаха реакция под формата на определен набор от цели за фискална отговорност. Стремежът да се поддържат публичните дефицити и дългът на умерени нива се превърна в белег за сериозността на политиците, както и отричането на данъчните повишения за финансиране на все по-големи публични разходи като дял от БВП. Гледаше се подозрително на мантрите "облагай и харчи" и "заемай и харчи".

Още преди пандемията тази парадигма вече губеше основанието си, тъй като експертното мнение ставаше все по-толерантно към дълга и по-загрижено за щетите от съкращаването на публичните разходи след глобалната финансова криза през 2008 г. На фона на икономическите последици от Covid-19 ще стане невъзможно придържането към наложените истини за фискалната отговорност.

От март насам правителствата правилно поеха огромни дефицити, за да ограничат срива в икономическата дейност, да защитят доходите и да поддържат отношенията работодател- служител. В резултат на това тежестта на публичния дълг нараства навсякъде до нива, които не са били наблюдавани в продължение на много десетилетия или дори никога досега. Според ОИСР дългът на много от нейните членки може да нарасне с 20-30 процентни пункта от брутния вътрешен продукт през тази и следващата година.

Това ще наложи прост избор за почти всички правителства. Те могат да толерират големия дългов товар за неопределено време, вместо да се опитват да го върнат обратно до умерени нива. Алтернативно, те могат да увеличат трайно данъците, за да балансират разходите, и да започнат да намаляват дълга. И при двата подхода съчетаването на „отговорни“ политики едновременно относно дълга и данъците вече не е възможност.

Този избор - дали да са „фискално отговорни“ по отношение на дълга или данъците - е наличен само в най-добрия сценарий. Може да се наложи да загърбим и двете цели, и да се научим да живеем с постоянно по-висок държавен дълг и постоянно по-високи данъци. Това ще стане ако икономиките никога не се върнат към растежа отпреди пандемията, което изглежда почти сигурно, ако подновена вълна от инфекции наложи нов кръг от национални блокади. Произтичащият от това постоянен недостиг на държавни приходи ще означава нужда от вдигане на данъците не за намаляване съотношенията на дълга, а просто за задържането им.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
5
 
1
преди 1 месец
Kakво каза баш ФЕД гуруто от массонският развъдник: Йеилски университет >>

2021 крах на долара: https://youtu.be/kuPapglT6Vo

ДОЛЛАРУ ОСТАЛОСЬ НЕДОЛГО. Валентин Катасонов
(последният определено е експерт от класа)

Още от Анализи
Новия американски президент може би не го очаква толкова лоша икономика