IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спъне ли победата на Байдън европейските популисти?

Поражението на Тръмп лишава националистите от мощен източник на вдъхновение и политически кислород, но не гарантира тяхната смърт

08:47 | 12.11.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Унгария и голям поддръжник на Доналд Тръмп Виктор Орбан. <em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Унгария и голям поддръжник на Доналд Тръмп Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Колкото и да е оспорвана, победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ ще има силно въздействие не само върху трансатлантическите отношения, но и върху вътрешната политика на Европа, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

За разлика от Доналд Тръмп, който прекара четири години, използвайки идеологическите си сродни души като лост, за да отслаби и раздели Европейския съюз (ЕС), следващият обитател на Белия дом няма да разгърне червения килим за националистическите популисти отвъд Атлантическия океан. Той няма да възнагради онези, които се противопоставят на Брюксел относно върховенството на закона и свободата на изразяване или активно насърчават разпадането на ЕС.

Поражението на Тръмп - макар и по-малко силно, отколкото се надяваха много европейци, ограбва нелибералните европейски демагози и им отнема една мажоретка и съюзник във Вашингтон. Това е особено лоша новина за унгарския премиер Виктор Орбан и фактическия владетел на Полша Ярослав Качински, които вече няма да могат да играят „картата на Тръмп“, за да подкрепят вътрешнополитическото си положение и да издържат на натиск на от европейските институции.

Вместо това демократичната администрация вероятно ще ги избягва като политически парии, въпреки че продължава да поддържа тесни отбранителни отношения с Централна Европа. Показателно е, че Байдън наскоро посочи полското и унгарското правителство, заедно с белоруския автократ Александър Лукашенко, като каза: „Виждате ли какво се случва от Беларус до Полша до Унгария и възхода на тоталитарните режими в света. [Тръмп] насърчава всички бандити в света.“

Ако нелибералното им националистическо мислене и консервативната им база за подкрепа не се променят, европейските популистки лидери вероятно ще открият, че без Тръмп за морална подкрепа ще трябва да действат по-прагматично и по-малко конфронтационно спрямо Брюксел и Берлин.

Най-изложени на риск изглеждат онези, които се приковаха най-силно към Тръмп, като словенския премиер Янез Янша, който побърза да приветства „триумфа“ на републиканския действащ президент и да осъди „закъснения и отричане на факти“, докато гласовете все още се броят.

Привържениците на Тръмп в Западна Европа също загубиха важен международен кръстник. Бившият стратег на Тръмп Стив Банън изигра важна роля в опитите за изграждане на общоевропейски алианс от крайнодесните националистически партии преди изборите за Европейски парламент миналата година и много от тях бяха поощрени от популярността на политиката на Тръмп в някои части на САЩ.

Те все още могат да разчитат на Владимир Путин за дискретно финансиране, популяризиране в социалните медии и дори публична прегръдка, ако Москва прецени, че това ще помогне за подкопаването на ЕС. Някои залагаха на това и преди – спомнете си например селфитата на италианския твърд десен евроскептик Матео Салвини с руския лидер и аудиенцията на френската антиимиграционна популистка Марин льо Пен в Кремъл по време на френската президентска кампания през 2017 г.

Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
мигленче , ти май не следиш кво става в америка ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
едва ли ще ги спъне , те си имат ядро неудачници дето си ги подкрепят и избират на местно ниво . по-скоро ще им спъне международната легитимация , която ако им е давала някакъв плюс за вътрешна употреба вече няма да го имат ... няма да ги споменават в международните новини ... :))) ... нищо лично , демокрация ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Мъртви са всички популисти.Шо дойде баш популиста.Стария бъркаше държавите, тоя бърка роднините си...Колко му е да обърка 100 милиона със 100 трилиона?Ъ пиис ъф кейк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
lyusien
преди 3 години
Мъртви са ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още