IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксинационен апартейд или коронаутопия - няколко пост-COVID сценария

Наистина ли скоро ще има само два типа хора - ваксинирани и неваксинирани?

13:39 | 12.03.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Във времената след пандемията от коронавируса ще има два типа хора - ваксинирани и неваксинирани. В момента световните лидери обмислят как да го официализират, пише Politico.

Европейското издание припомня, че ЕС подготвя предложение за т.нар. "дигитални зелени сертификати", а в Израел, където ваксинирани са почти половината от пълнолетното население, започват да отварят дейности (спортни зали, културни събития и др.), разрешени само за хора, които могат да покажат, че имат имунитет срещу заболяването. Във Великобритания вече също се обмисля подобна опция.

Настроения в подкрепа на ваксинационните придобивки има дори и във Франция, където традиционно обществото е срещу ваксините изобщо.

Проучване, проведено през януари 2021 година обаче показа, че около половината французи подкрепят сертификати, които ще облекчат пътуванията и достъпа до културни събития, а 45% дори смятат, че тези документи трябва да позволяват достъпа и до магазините.

Засега подобни сертификати са дискриминация на фона на липсващите ваксини, смятат здравни експерти и защитници на човешките права. Но скоро, особено в богатите държави, това ще се промени и ресторанти, хотели, авиокомпании и организатори на културни събития вероятно ще ги поискат, за да гарантират безопасност при отварянето на бизнеса си.

От Politico анализират няколко възможни бъдещи сценария след края на коронакризата.

Коронаутопия

Краят на 2021 година е и пандемията още не си е отишла, но вече ѝ се вижда краят, а нещата вървят по план. Понякога през предходните месеци не изглеждаше, че нещата ще се развият точно така, но в крайна сметка има техническа и научна координация, които създават етична система от колективен имунитет, която държи под контрол разпространението на вируса.

Световната здравна организация (СЗО) има дефиниция за "колективен имунитет", а ясни послания помагат на хората да се ориентират кога се променя техният статус - например при наличие на нова мутация, срещу която не са ваксинирани и която се разпространява в техния регион.

За хората, които по различни причини не могат да се имунизират има социална, медицинска и финансова подкрепа. Те могат да разчитат на "колективния имунитет" да ги пази, а чрез тестове в домашни условия да имат пълен достъп до услугите, както и останалите. Тези, които отказват да се ваксинират, също имат опция да си правят тестове в дома и да се възползват от всички права на останалите.

Заключение: Утопия, разбира се, хайде обратно на работа.

Ваксинационен апартейд

В края на 2021 година пандемията далеч не е свършила. Наличието на имунитет е необходимо, за да се влезе на повечето публични места, а и в частни бизнеси. Заради опасността от фалшифициране на документите сертификатите, указващи имунитет, са дигитални. Това прави пропастта между бедни и богати още по-голяма - без смартфон не можеш да се движиш никъде. Нещо повече - дори и наличието на последен модел мобилен телефон не е гаранция, ако актуализацията на софтуера се забави. Неочаквано паднала батерия означава отказ на резервацията за вечеря.

Сертификатите са задължителни за ежедневието и реално ваксините не са препоръчителни, а задължителни - поне за тези, които искат да живеят нормално. За хората, които не могат да се ваксинират по медицински причини, има много малко облекчения и така бременните жени например не могат да посещават всички места в градовете, в които живеят, както и да работят.

Затова се разрастват и "антиваксърските" зони и бизнеси, а това предизвиква социално и политическо напрежение. Следващата стъпка ще бъде проста - за да избегнат последващи проблеми, повечето управляващи ще заявят, че техните държави са постигнали колективен имунитет и отново се отваря всичко.

Заключение: Вероятността това да се случи е наистина малка - картината е хиперболизирана, а засега настроенията в обществото като цяло са срещу този "ваксинационен апартейд". В Прованс през февруари имаше протест с носене на жълти звезди с надпис "неваксиниран" - отпратка към символите, с които нацистите са обозначавали евреите.

Завръщане в бъдещето

Отново е краят на 2021 година и пандемията още не е свършила. Правителствата прилагат система с ваксинационни сертификати, които се възприемат и от бизнеса, и от хората - голяма част от тях толкова много искат да се върнат към нормалния начин на живот, че са готови на всичко.

Проблемът е, че идва зима, а срокът на действие на сертификатите ще изтече, нови варианти на вируса се разпространяват, ваксините губят своята ефективност по-бързо от очакваното.

Така държавите започват отново да поръчват ваксини и да актуализират своите системи за издаване на сертификати, а болниците да се пълнят и ограничителните мерки да се връщат.

Заключение: най-вероятният сценарий.

Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
пъпеш , ти премина ли вече към расата на некромонгърите ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Ей тук човек, който е от топ хората с ваксините какво обясни за сегашната ситуация. Накратко сегашните ваксини унищожава имунната система:https://***.youtube.com/watch?v=ZJZxiNxYLpc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Canadian Doctors Speak Out: Top Reasons Why Not to be Afraid of COVIDhttps://***.thegatewaypundit.com/2021/03/canadian-doctors-speak-covid-top-reasons-not-afraid-covid-video/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
male4ko
преди 3 години
Няма да приключи толкова бързо, за съжаление.. не е това целта..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
... и на открито , за феновете на ковида .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
Ще има преболедували, които няма да се ваксинират, ваксинирани и млади, които няма да се разболеят. Това ще е. Ще се изгради стаден имунитет и ще приключи Ковид19. Носенето на маски ще остане още известно време зимата на закрито сред по-притеснените. Туй то!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
А ваксери и ***, как ти звучи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Микимаус, явно модовете тук имат мноого широк толеранс, за да търпят празноглави индивиди, като теб, да си изливат душевната помия тук. Напълно отговаряш на характеристиката си на емигранта дюнерджия, "разбирач" по всякакви въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
те не се боцкат, за да има за нас бе.. Изглежда не разбираш колко благородни са те.. преотстъпват си техните дози, за да може да има за нас..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
аз мисля че ше има само един тип неваксинирани, останалите са експериментални мишки ..... Дай нещо препишете що на Pfizer CEOто не се боцнал, а е човек от "първа линия" да каеш че е некой де "не се бори с чумата" не е ве да го еббaa ей "помага на ората", а самия той не се боде, Били Инжексията и жена му също не се бодат, тоз на СЗОто и той и т.н. и т.н. .... я майкaa им дeеебaa хитра .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още