IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демонстрациите в Хонконг се местят на летището

За уикенда са планирани големи протести и в центъра на града

09:24 | 09.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Специалният китайски административен район Хонконг е изправен пред нова вълна от протести през уикенда. Протестиращите очевидно планират от петък до неделя, наред с други неща, да изместят протеста си срещу правителството на летището на финансовия метрополис. Както съобщава хонконгският вестник South China Morning Post, предпазните мерки на аеропорта са засилени.

Също така операторът на летището издаде предупреждение към пътуващите да планират достатъчно време преди полетите си. Нови протестни действия в центъра на китайския специален административен район също са планирани за събота и неделя.

От два месеца в Хонконг има протести със стотици хиляди участници. През миналия уикенд, но също и в понеделник, отново се стигна до бунтове и хаос по улиците.

Непосредствената причина за началото на демонстрациите беше законопроект за екстрадиране на заподозрени престъпници в Китай. Междувременно премиерът Кари Лам обяви законовния текст за „мъртъв".

Но демонстрациите се превърнаха в по-широко антиправителствено движение и срещу полицейски репресии. Много хора се опасяват и от нарастващото влияние на Пекин и настояват за демократични реформи.

Бившата британска колония в Хонконг се управлява автономно като отделна територия след завръщането си към Китай през 1997 г., следвайки принципа „една държава, две системи“. За разлика от хората от Комунистическата народна република, гражданите на Хонконг се ползват от правото на свобода на изразяване, свобода на печата и на събирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още