IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И през ноември Хонконг не очаква ръст в броя на туристите и продажбите на дребно

Властите в Хонконг предприемат мерки под формата на стимули за подкрепа на градската икономика

11:46 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Данните за броя на туристите и за продажбите на дребно в Хонконг вероятно няма да нараснат и през ноември след слабите резултати през октомври, според Мартин Расмусен, китайски икономист от Capital Economics.

„Много е трудно да си представим, че продажбите на дребно и броят на пристигналите туристи ще покажат по-добри резултати през ноември, като се има предвид голяма част от протестите и насилието, които се случиха през това време“, сподели той, цитиран от CNBC.

В Хонконг, бивша британска колония, която се върна към китайското управление през 1997 г.,  има масови демонстрации от юни, някои от които доведоха до жестоки сблъсъци между протестиращите и полицията. Безредиците първоначално бяха предизвикани от предложения закон, който би позволил екстрадиция в континентален Китай, но по-късно вълненията се превърнаха в по-широки антиправителствени демонстрации, които включват искания като по-голяма демокрация и всеобщо избирателно право.

През октомври продажбите на дребно са отбелязали спад с 24,3% спрямо година по-рано, по предварителни данни на властите в Хонконг. Според тях този спад е най-сериозният, регистриран досега.

През октомври броят на туристите, които пристигат в страната, е намалял с 43,7% спрямо миналата година до 3,31 милиона, според Хонконгския съвет за туризъм. Това е още по-рязък спад от този през септември, когато туристическият поток към Хонконг е намалял с 34,2%. Посетителите от континентален Китай през октомври са с 45,9% по-малко от преди година.

Властите в града предприеха мерки под формата на стимули за подкрепа на градската икономика. Но хонконгският долар е привързан към щатския, което, според  Расмусен, оставя малко пространство за коригиране на паричните условия, въпреки че биха могли да се увеличат фискалните разходи за стимулиране на икономиката.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп подписа два законопроекта в подкрепа на протестиращите в Хонконг. Впоследствие Китай обяви, че забранява пребиваването на американски военни в Хонконг и санкционира няколко американски неправителствени организации.

Според Расмусен изглежда, че Пекин иска да овладее последствията от американските действия спрямо Хонконг, вместо да ги свързва с търговските преговори, и това би било положително за отношенията между САЩ и Китай.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още