Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай санкционира американски сенатори заради Синдзян

Тези ходовете са направени няколко дни след като САЩ санкционираха висш член на управляващата комунистическа партия в Китай и трима други служители

Китай санкционира американски сенатори заради Синдзян

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай обяви санкции срещу американски служители, включително сенаторите Марко Рубио и Тед Крус. Това до голяма степен е символичен отговор за законодателството, предназначено да накаже Пекин за отношението му към етническите малцинства в региона Синдзян.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви, че санкциите срещу четиримата държавни представители ще бъдат въведени в понеделник, без да се дава допълнителни подробности. Хуа изброи Рубио и Крус, заедно със Сам Браунбек и Крис Смит като обекти на санкциите, предава Bloomberg.

Тези ходовете са направени няколко дни след като САЩ санкционираха висш член на управляващата комунистическа партия в Китай и трима други служители заради предполагаеми нарушения на правата на човека в Синдзян, разположен в далечния запад на страната. Пекин многократно обеща отмъщение за действията на САЩ, предназначени да подкрепят жителите на Синдзян, Хонконг и Тайван, обвинявайки Вашингтон в нецелесъобразна намеса във вътрешните работи на Китай.

Още по темата

Санкционираните от САЩ лица включват Чен Куангу, секретарят на партията в Синдзян, който е част от 25-членното Политбюро, както и Джу Хайлун, партиен секретар на Политическия и правен комитет на Синдзян, както и настоящите и бивши директори на Бюрото за обществена сигурност в Синдзян, съобщиха от Министерството на финансите на САЩ в четвъртък.

Както ходовете на САЩ, така и реакцията на Китай бяха до голяма степен символични, тъй като и двете групи служители вероятно нямат голяма финансова или юридическа експозиция към страните на другия.

Решението на САЩ бележи първия път, в който страната санкционира действащ висш китайски служител съгласно Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност на правата на човека от 2016 г., който дава на САЩ широки правомощия да налага санкции с оглед на правата на човека на чуждестранни служители. Висшите служители на американската администрация настояваха за санкциите от месеци, но бяха възпрепятствани от президента Доналд Тръмп, който изрази притеснение, че това ще усложни постигането на търговска сделка между САЩ и Китай.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

5
 
2
 
1
преди 9 месеца
Смях... Китай санкционирали LOL

Още от Азия
Японският индекс Nikkei 225 компенсира вчерашния спад с над 2% ръст