IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Интернет трябва да бъде чист и добродетелен

Призивът на Си е част от усилията на властите да контролират огромната и разнообразна онлайн културна сцена в страната, особено популярна сред младите

19:47 | 22.08.18 г.
<p>
	Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

 

Интернет трябва да бъде „чист и добродетелен“, а на вулгарното съдържание трябва да се оказва съпротива. Това заяви китайският президент Си Дзинпин по време на среща с високопоставени държавни представители, отговарящи за пропагандата в страната.

Правителството затяга контрола върху онлайн пространството, насочвайки се особено срещу „вулгарното“ и порнографско съдържание, както и срещу неоторизираното разпространение на новини, съобщава Ройтерс, позовавайки се на държавната агенция Синхуа.

Действията на Пекин са част от по-обширните усилия на властите да контролират огромната и разнообразна онлайн културна сцена в страната, особено популярна сред младите.

В изказване по време на двудневна среща с участието на представители от големите държавни медии и интернет регулатори Си заяви, че усилията на пропагандата трябва да получат централна роля.

„Поддържайте чисто и добродетелно интернет пространство“, посочи Си.

Само през 2017 г. китайските власти закриха 128 000 уебсайта, които съдържат нецензурна и друга „вредна“ информация. Китайския медиен регулатор също така предотвратява появата на видеопародии като част от борбата си срещу всякакво съдържание, което се смята за нарушение на основните социалистически ценности.

Въпреки ограниченията Китай се радва на относително жизнена онлайн общност от блогъри, които често реагират на новини от политическия и социален живот с хумористични и често пъти рисковани скечове и кратки видеа, въпреки че в много от случаите съдържанието се сваля скоро след публикуването му.

В изказването си Си посочва също, че хората, които работят в сектора на културата и изкуствата, трябва да показват качество и отговорност, както и да уважават закона.

„Отхвърлете вулгарното, ниското, кичозното“, допълни още президентът.

Откакто Си пое президентския пост в страната преди шест години, правителството усили и без това строгия си контрол върху интернет съдържанието, определян от критиците като опит за ограничаване на свободата на изразяване и спиране на критиките към управляващата Комунистическа партия.

В Китай е налице стриктен режим на цензура, в рамките на който се забранява достъпът до редица чуждестранни медии, търсачки и социални мрежи, сред които също Google и Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още