IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ уеднакви с ЕЦБ показателите за статистиката за платежната система

Централната банка ще публикува данни за обработените плащания от RINGS и TARGET2-BNB на месечна база, а обобщените данни – на шест месеца и на една година

18:10 | 14.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската народна банка обнови информацията на интернет страницата си в рубриката „Платежна инфраструктура“, в която има обновена подрубрика „Платежна статистика“, съобщи пресцентърът на централната банка.

Промяната е свързана с информация, която съдържа основни показатели от годишната статистика на плащанията за България за периода 2014 – 2017 г.. Публикуваните данни са изготвени съгласно регламента на Европейската цeнтрална банка (ЕЦБ), който се отнася до статистиката на плащанията.

От БНБ уточняват, че през септември ще се публикува актуална информация на годишна база, която ще присъства и на сайта на ЕЦБ за всички държави-членки на Европейския съюз.

Регламентът на ЕЦБ, който засяга статистика на плащанията, осигурява съставянето на статистическа информация за плащанията за всички държави-членки на Европейския съюз съгласно единна и хармонизирана методология, позволяваща по-добрата съпоставимост на информацията и използването ѝ за различни цели.

Данните за платежната статистика за плащанията, ще заменят публикуваната досега информация „Обобщени данни за операциите на платежните системи, предоставените платежни услуги от доставчиците на платежни услуги“, чието изготвяне се преустановява.

Публикуването на данни за обработените плащания от платежната система за брутен сетълмент в реално време (RINGS) и от националния системен компонент на Tрансевропейската автоматизирана система за брутен сетълмент на експресни преводи в реално време (TARGET2-BNB) ще продължи да се извършва на месечна база.

Обобщени данни за обработените плащания през RINGS и TARGET2-BNB ще се публикуват и на полугодишна база (през юли) и на годишна база (през януари), което ще позволява съпоставянето с данните за минали периоди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
zahari.zzz
преди 5 години
Най-добрият избор, който съм правил, е да се доверя на Алтернатива Файненшъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още