Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Българската банка за развитие отчете 20% ръст на печалбата за шест месеца

Със 7% нараства портфейлът на държавната кредитна институция през първото полугодие на тази година

Българската банка за развитие отчете 20% ръст на печалбата за шест месеца

Снимка: ББР

Групата на Българската банка за развитие отчита 18,3 млн. лева печалба за първите шест месеца на 2019 г. Увеличението е с 20% в сравнение със същия период на предходната година и е резултат от активизиране на кредитната дейност на институцията.

Още по темата

След като завърши 2018 г. като най-силната година в историята си с най-голям обем на привлечените средства от чужди кредитни институции, ББР продължава успешното си бизнес развитие и през тази година, посочиха от банката, ръководена от Стоян Мавродиев. 

Със 7% нараства портфейлът на банката в рамките на това полугодие. Постепенното развитие на кредитирането е съчетано със стриктно спазване на нормативните изисквания, поддържането на висока финансова стабилност и разумно управление на кредитния риск, уверяват от ББР.

Качеството на кредитния портфейл остава високо, като делът на експозициите в просрочие над 90 дни спада до под 6%. Тяхното покритие е с 55% обезценки, което отново е част консервативната политика на институцията спрямо поетите рискове.

Българската банка за развитие разполага с необходимия потенциал да продължи активното развитие на кредитната си дейност, както за стимулиране на дейността на малките и средни предприятия, така и за реализиране на икономическите приоритети на правителството, включително за подкрепа на значими за страната инфраструктурни проекти.

Банката финансира дейността си като договаря привличането на ресурс от чуждeстранни и международни кредитни институции, както и инвестиционни фондове. Към момента ББР има 13 активни договора с осем финансови институции, сред които Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), немската Кредитанщалт фюр Видерауфбау (KfW) и Китайската банка за развитие (КБР), с която през 2018 г. бе сключен рекордният договор за 1,5 млрд. евро. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Паричната и лихвената статистика ще са на фокус през седмицата