IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчното облекчение за деца ще може да се ползва и авансово

Помощта за родителите на едно дете се увеличава от 450 лв. на 600 лв., а за две – от 900 лв. на 1200 лв.

10:39 | 01.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За първи път ще има възможност годишното данъчно облекчение за деца до 18-годишна възраст да може да се ползва и авансово. Това решиха окончателно депутатите късно снощи по време на гласуването на второ четене в пленарната зала на актуализацията на държавния бюджет.

Според приетия текст годишните доходи на един от родителите ще могат да бъдат намалени с 6 хил. лв. преди плащане на данъци. Припомняме, че към момента данъчното облекчение беше в размер на 4500 лв. и не беше ясно дали отстъпката ще важи и за 2022 г.

Депутатите обаче решиха да подкрепят предложението на финансовия министър в оставка Асен Василев облекчението не само да бъде удължено, но и да бъде увеличено.

Данъчното облекчение за две деца се повишава от 9 хил. лв. на 12 хил. лв., а за три и повече деца – от 13 500 лв. на 18 хил. лв. 

Така на практика дължимите налози за година от един от родителите ще бъдат намалени с 600 лв. за едно дете (за тази година сумата бе 450 лв.), с 1200 лв. за две деца и с 1800 лв. за три и повече деца.

Ако доходите на един от родителите не позволяват толкова голямо данъчно облекчение, то може да бъде споделено между двамата.

Освен новия размер на облекчението се дава и възможност то да се използва и чрез приспадане от авансови вноски и през текущата година. Така ако родителят желае, може да намали облагаемата основа на доходите си за месец юли и да получи облекчението със заплатата си за август. През октомври ще може да бъде получено облекчението за месеците от юли до септември.

В приетия текст обаче е записано, че когато родителите го ползват споделено заради недостатъчен доход на единия, не може да има авансово изплащане и те ще трябва да го ползват от 2023 г. накуп. Това става в началото на 2023 г. с подаване на годишна данъчна декларация за доходите от 2022 г.

Родителите ще могат да заявят ползването на облекчението отново чрез работодателя си или като подадат сами декларацията си в Националната агенция за приходите (НАП). Обикновено сумата се получава до месец след подаването на декларацията, тъй като данъчните извършват проверки. Ако документите минават през работодателя, в повечето случаи облекчението се получава с януарската заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още