IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата отхвърли поръчките на аукциона за ДЦК за 200 млн. лв.

От финансовото ведомство са преценили, че не е постигната оптимална възможна цена за финансиране

14:10 | 09.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News

Министерството на финансите не одобри заявените поръчки, подадени на аукциона за продажба на 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) в обем от 200 млн. лева с падеж 17 август 2031 г., съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Участниците на пазара в третия търг на ДЦК за годината са подали поръчки със съвкупна номинална стойност от 353,55 млн. лв., като постигнатият коефициент на покритие е 1,77, но от финансовото ведомство са преценили, че не е постигната оптимална възможна цена за финансиране, като се има предвид състоянието на фиска и наличният фискален резерв.

От БНБ посочват, че предложените за продажба съкровищни облигации са от емисия в размер на 200 млн. лева и лихвен процент 0,10% годишно. До участие в аукциона са допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 353,55 млн. лева, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 29,2 млн. лева. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 98,24 лв. на 100 лв. номинал.

В аукциона са участвали девет първични дилъра на ДЦК. Финансовото ведомство си запазва правото да предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

Министерството на финансите ще продължи балансираната си и гъвкава политика по управление на държавния дълг, който е един от най-ниските в Европейския съюз, имайки предвид както пазарното състояние, така и необходимостта от дългово финансиране, уточняват от ведомството на Кирил Ананиев.

Според последните данни дългът на подсектор „Централно управление“ към края на януари 2021 г. възлиза на 28,955 млрд. лева. Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) е 23,2%. Размерът на фискалния резерв е 9,7 млрд. лева.

От началото на 2021 г. държавата е емитирала на вътрешните пазари нов дълг в размер на 500 млн. лева. Заложеният в държавния бюджет таван на дълга за годината е 4,5 млрд. лева и до края на 2021 г. на разположение остават 4 милиарда.

В периода 15-22 февруари финансовото министерство пусна две дългови емисии. Едната е нова емисия 5-годишни ДЦК за 200 млн. лева при среднопретеглена годишна доходност в размер на -0,17 % и при 0,00% фиксиран годишен лихвен процент. Другата е 10,5-годишна емисия при доходност от 0,14%.

През 2020 г. на вътрешния пазар бяха пласирани ДЦК с обща номинална стойност от 1,2 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
das
преди 3 години
Време е да започнат да се вдигат лихвите. По-добре е да се инвестира в суровини, които си скачат постоянно, отколкото в някакви ДЦТ-та на почти нулева доходност. Щото кат дойде инфлацията по-добре да си имаш суровини, а не хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още