IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фин. консултант: Вноска за спестовен план е Коледен подарък, за който никой няма да съжалява

Планирането на спестявания няма нужда да чака спокойни времена, коментира Ралица Григорова от ЕЛАНА Фонд Мениджмънт

10:52 | 16.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Ралица Григорова е финансов консултант в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Тя е с опит в предоставяне на лични финансови консултации за избор на спестовни планове чрез инвестиране във взаимни фондове. Има бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ и магистърска степен по „Теория и практика на валутната търговия“ от Университета за национално и световно стопанство. Притежава допълнителна квалификация в инвестиции.

- Г-жо Григорова, 2021 година не беше предвидима за финансите ни, за професионалните и личните ни планове. Смятате ли, че през 2022 година хората ще могат да планират по-добре парите си и ще спестяват?

- Несигурността в последната над една година по-скоро накара хора, които не спестяваха, да започнат да го правят и то проучвайки варианти с най-добър доход. Точно невъзможността да планираме годината занапред ни възпрепятства да направим разходи, които иначе щяхме да направим, но така се освободиха средства за повече спестяване. Моите наблюдения от финансовите консултации ми показаха, че повишената инфлация и увеличената тревожност за бъдещето карат хората да търсят добри възможности за парите си, за да се чувстват сигурни за следващите години. Планирането на спестявания няма нужда да чака спокойни времена. Човек просто трябва да обяви един ден, който да е първи, и да започне да отделя и малки месечни суми. После натрупването при избор на подходящите спестовни продукти ще стане неусетно.

- Традиционно ползваме банкови депозити за спестяване, но тази година условията се промениха и разходът за спестяване е повече от прихода. Има ли варианти сред взаимните фондове, които да са комфортни за хората, които са свикнали с гарантирани лихви?

- Спестовните планове, свързани с консервативни фондове, са най-комфортните варианти за тези, които търсят как да разпределят част от спестяванията си в по-доходоносни опции. Фондовете с различни инвестиционни стратегии са свързани с финансовите пазари дори когато инвестират при най-нисък риск – във финансови инструменти с фиксирана доходност. Но те няма как да предлагат лихви или гарантирана доходност. Исторически данните показват по-добър резултат при инвестиране, но при наличие и на някакъв риск – същото се отнася до депозитите над гарантираната сума. 

Спестовните планове дават комфорт, защото може да се избере период и да се внасят малки месечни вноски, например от 50 лв. Оттук нататък средствата се превеждат автоматично, а спестяващият получава редовна информация както онлайн, така и има на разположение екип от консултанти, които работят за него.

- Какъв доход могат да очакват хората при консервативни спестовни планове?

- Може да се очаква годишен доход в диапазона на резултатите на фондовете с тази инвестиционна стратегия. При нас, в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, консервативният фонд обикновено регистрира резултати, които са над средните за подобните, като за последните 10 години средният доход е бил по 4% на година. През 2021 г. за 11 месеца ЕЛАНА Еврофонд е записал резултат от 6%. Така че всеки може и с малки суми да се възползва от вариант за инвестиране, който обаче да не му нарушава комфорта – да следи данни, пазари и новини. За 2021 г. този фонд увеличи стойността на активите си с 6 млн. лв. Традиционно, във всички издания на класацията на Investor.bg на най-добрите договорни фондове, ЕЛАНА Еврофонд се нарежда в челната тройка на своята категория.

- Достъпно ли е ползването на спестовни планове или отнема много време?

- Всички операции се извършват онлайн, така че никой не губи време. Наличието на защитен онлайн портал, в който 24 часа можеш да си следиш дохода също е важен елемент от комфорта на спестяващите по този начин.

- Финансовите пазари се движат разнопосочно напоследък. Трябва ли да се чака определен момент в годината, за да се стартира спестовен план?

- По принцип редовното инвестиране с месечни суми преодолява резки моменти на финансовите пазари, но ако говорим за консервативни инвестиции, там фондовете не влагат голям дял от портфейла в акции и волатилността не се отразява по начина, по който можем да видим при високорискови фондове. Спестовен план може да се стартира във всеки момент, когато човек започне да отделя по 50 лв. на месец. Това е и доста подходящо за подарък за Коледа и Нова година, защото може да помогне за бъдещето на близките хора и не е някоя вещ, която може да се счупи или забрави след празниците.

Преглед на спестовни планове и заявяване на безплатна финансова консултация

Източник на данните: БАУД

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още