IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Новата реалност показва ръст под 3% за България през 2019 г.

От икономиката в еврозоната зависи посоката на развитие, казват доц. Виктор Йоцов и Юлиан Войнов

17:54 | 14.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В последно време прогнозите за развитието на българската икономика през 2019 г. бяха твърде разнопосочни. Част от анализаторите предвиждат забавяне на ръста като резултат от общите икономически предпоставки в Европа и доста сложната ситуация в еврозоната. Други очакват благоприятно развитие и подем.

Темата коментира доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН и преподавател в катедра "Финанси" в УНСС в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Още от втората половина на миналата година икономически агенции и финансови институции започнаха да коригират своите прогнози надолу. Голяма част от тези корекции са свързани с външния сектор, с глобалното забавяне на икономиката и с намаляването на търговските потоци. Търговските напрежения между САЩ и Китай няма как да не се отразят и върху търговските потоци. България като малка и отворена икономика също страда от това забавяне. Данните от деветмесечието на миналата година са доста обезпокояващи. Намален е износът към трети страни, преди всичко към Турция, където има криза", припомни Йоцов.

Той застъпи мнението, че още не е ясно дали състоянието на германската икономика предвещава рецесия, навлизане в низходяща фаза на бизнес цикъла или се говори за предстояща криза. Има и такива прогнози, че се задава финансова криза, но според него не е ясно още и предстои да видим.

Според икономиста Юлиан Войнов най-вероятно става дума за навлизане на икономиката в цикъл на забавяне на развитието ѝ. Той подкрепи становището, че е рано да се говори за рецесия, като се позова на последните данни от статистиката за германската икономика за забавяне на промишленото производство.

"Германската икономика е изключително свързана със случващото се в Китай. Голяма част от износа на страната е свързан с китайската икономика, а вече излезе прогнозата на Световната банка за очаквано забавяне на икономиката както на САЩ, така  и на Китай. Доколко ще влезем в рецесия не се знае още, но вече сме в низходящия тренд на икономическия цикъл", посочи икономистът.

По думите на Войнов в Италия негативните новини са по-скоро в политическата сфера, а не в икономическата.

"По отношение на бюджета за 2019 г. Европейската комисия има сериозни възражения, а това е малко странно, защото бюджетът си отговаряше на критериите на пакта за стабилност и растеж. Но от ЕК искаха да няма по-висок бюджетен дефицит. Няма пряка връзка между случващото се в Италия и българската икономика", коментира доц. Йоцов.

Юлиан Войнов е категоричен, че това, което е заложено в бюджета на България за 2019 г., няма да може да се изпълни.

"Най вероятно ще стигнем до 3% икономически ръст, а може да паднем и под 3%", прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още