IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издръжката на БНБ за 2020 г. е близо 103 млн. лева

Управителят на централната банка Димитър Радев внесе в парламента годишния отчет на банковия регулатор

21:15 | 29.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителен съвет на БНБ.&nbsp;Седнали, от ляво на дясно: Людмила Елкова, Димитър Радев, Елица Николова.<br />
	Прави, от ляво на дясно: Калин Христов, Радослав Миленков, Нина Стоянова, Николай Неновски. <em>Снимка: БНБ</em></p>

Управителен съвет на БНБ. Седнали, от ляво на дясно: Людмила Елкова, Димитър Радев, Елица Николова.
Прави, от ляво на дясно: Калин Христов, Радослав Миленков, Нина Стоянова, Николай Неновски. Снимка: БНБ

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев внесе в Народното събрание на България годишния отчет на централната банка за 2020 година, съобщи пресцентърът на БНБ. В отчета банковият регулатор подчертава, че в съответствие с изискванията на Закона за Българската народна банка използва ефективно потенциала и възможностите си за въздействие, за да поддържа ценовата стабилност чрез осигуряване стабилността на националната парична единица.

Централната банка отчита, че през миналата година са настъпили съществени промени в дейността ѝ като надзорен орган и орган за преструктуриране на кредитни институции. Тези промени произтичат от присъединяването на България към Единния надзорен механизъм (ЕНМ) и съответно към Единния механизъм за преструктуриране чрез установяването на тясно сътрудничество между БНБ и ЕЦБ.

През 2020 г. бяха извършени десет одитни ангажимента, пише в отчета на банковия регулатор. Тяхната цел е да се установи правилното управление на риска, контрола и управлението на банковата система.

Бюджетна рамка

За да подсигури изпълнението на функциите и задачите си, през миналата година централната банка изразходва за издръжка 102,893 млн. лева, което е 86,9% от утвърдения годишен бюджет. В тези средства са включени 33,294 млн. лв. за издръжка на паричното обращение, 29,405 млн. лв. за материали, услуги и амортизация и 35,700 млн. лв. общи разходи за персонала.

За изпълнение на инвестиционната си програма за 2020 г. БНБ е направила разходи за 23,351 млн. лв., което е 60% от утвърдения бюджет за годината по този показател.

В отчета пред парламента централната банка отбелязва, че през 2020 г. усъвършенства базисния си макроиконометричен прогностичен модел, както и развитието на методологията за управление на риска за брутния международен валутен резерв на БНБ.

В началото на 2020 г. са направени промени в аналитичния инструментариум на БНБ за оценка на икономическите тенденции в страната с цел по-добро отчитане на особеностите на каналите за действие на икономическия шок, породен от разпространението на COVID-19, и изготвяне на симулации, с които да бъдат идентифицирани и оценени потенциалните икономически ефекти при различни варианти на развитие на пандемията.

Управление на резерва

При управлението на брутните международни валутни резерви БНБ провежда консервативна политика. Още през първата половина на март, в началото на неочаквано бързото разпространение на коронавируса в САЩ и в Европа, са предприети редица рестриктивни инвестиционни ограничения с оглед на неяснотата по отношение на размера и времетраенето на икономическите последици от безпрецедентните мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, предприети в глобален план, и на нарастващата колебливост на международните финансови пазари.

Последна актуализация: 09:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още