Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

КНСБ предлага увеличение на максималния осигурителен доход на 3600 лв.

Синдикатът настоява и мярката за подкрепа на заетостта 60/40 да бъде трансформирана в 75/100

КНСБ предлага увеличение на максималния осигурителен доход на 3600 лв.

Снимка: БГНЕС

От КНСБ предлагат служебното правителство да включи в проекта за бюджетни промени увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3600 лева от 1 октомври тази година, предава БНР.

Вчера социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепиха проектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджета за общественото осигуряване и на Здравната каса, които залагат повишение на разходите. Беше одобрена промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите.

В първоначалните варианти на НОИ беше предложен вариант със и без нарастване на максималния осигурителен доход. Управителят на НОИ Ивайло Иванов изрази становище, че е допустимо и вдигане на максималния осигурителен доход, като се подготвят различни разчети, за да се види колко допълнително ще са приходите, реализирани в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) при увеличаване на максималния осигурителен доход. Дадени са варианти и с 3300 лева, и с 3600 лева, но политическото решение предстои. 

Още по темата

От друга страна, работодателите в лицето на Българската стопанска камара (БСК), подкрепят запазването на тавана за максималния осигурителен доход на 3000 лв. и запазване на размерите на осигурителните вноски. Това се посочва в становище на камарата относно решенията на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От КНСБ имат и други предложения. Сред тях е мярката за подкрепа на заетостта 60/40 да бъде трансформирана в 75/100 за времето, когато предприятия са принудени да не работят заради пандемията от Covid-19.

От синдиката припомнят, че по отношение на финансирането на мерките за подкрепа на заетостта, а именно 60/40 и 80/20, страната ни винаги има възможност да поиска допълнителни средства по механизма SURE ("Подкрепа при извънредни ситуации за намаляване на рисковете от безработица"), откъдето до момента е получила само 511 млн. евро. Това са едва 0,55 на сто от общата сума за над 93 млрд. евро, която Европейската комисия разпредели по този механизъм. С получените пари у нас са подпомогнати най-малък процент от заетите спрямо останалите страни членки на ЕС, казват от синдиката.

От КНСБ са категорични, че тук става въпрос за пропуснати ползи в значителен размер, тъй като заемите по този инструмент не се калкулират в салдото по държавния бюджет, което означава, че те няма да влошат предварително заложения дефицит и биха улеснили целия процес по предстоящата актуализация.

Това е заем за покриване на краткосрочни мерки за запазване на заетостта, който е изключително изгоден заради дългосрочния си характер на връщане и ниските лихви. Страни със сходно икономическо развитие и население като България са се възползвали много повече от тези средства, като например Румъния е получила 4 млрд. евро, или осем пъти повече от нашата страна, изтъкват от синдиката.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
2
 
16
Asdf1234 до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Лъжем останалите, не само държавата, а и тя е лъжец, защото на брат *** пенсията е от твоята. Нямам против брат *** и сестра ***, не само те са тарикатите, и бая българи и българомохамедани го правят. Колкото повече са крадците, толкова по-малки, ще са пенсиите.
1
 
7
 
15
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Спреведливост е всеки да плаща еднакъв процент от доходите си като данък. Както е сега. И сега един плаща 500 лв, а друг 50 лв. Нормално е един ден и пенсиите да са различни. Към момента дори има известна несправедливост, защото пенсиите не се изчисляват в същата пропорция както внсяните данъци - тоест на плащащия 50 лв данък не му е 10 пъти по-малка пенсията от плащащия 500 лв данък. Моделът на САЩ е супер - кой колкото си задели за 401 к, толкова ще харчи после, *** ако искаш крий и хитрувай, твоя работа, лъжеш себе си. А тук гледаме да лъжем държавата.
4
 
1
 
14
Dr.Bah до: Ivan N.
преди 1 месец
Казвам че работодателите масово окриват осигуровки по различни начини. За доходи без осигуровки се получават при разни инвестиции, дивиденти и т.н., не за всички доходи се плащат осигуровки. Казвам ако откриеш такъв начин не е задължително да се осигуряваш, после и пенсия няма да получаваш. Лично аз не съм открил още такава далавера.
0
 
6
 
13
Ivan N. до: Dr.Bah
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Как така го правят навсякъде? Напротив, аз например, като служител в частна фирма, как мога да укрия осигуровки? Никак! Даже не ги и виждам... в Западна Европа данъчното облагане е прогресивно и точно поради тази причина има толкова много чужди фирми в България - защото данъците са ниски. Майка ми от 20г. я осигуряват на по-малко пари, отколкото получава в действителност, но никой не се опитва д а прекрати тази практика, а фирмите, които работят на светло, ги цедят на макс. Като ще правиш социална политика, поне я прави като хората, а не да оставиш 90% от фирмите да укриват осигуровки, а на останалите 10% да вдигаш данъците всяка година.
4
 
1
 
12
Dr.Bah до: Ivan.r
преди 1 месец
Те на никой няма да се изплатят, но над 3600лв. процента намаля. Защо да го правиш, ако можеш да си изкарваш пари по начин, по който да не плащаш осигуровки добре. Укриването на осигуровки го правят на всякъде, независимо от дохода. Но на места особено при по-възрастните, често са обект на измама от работодатели, смятат едно, но когато вземат документите разбират, че всяка година са били по 1-2 месеца неплатена отпуска. И така 5-6 години и честита не стига стаж 10-12 месеца за пенсия, аре още една година работа.

Още от Бюджет и финанси
НАП очаква данъци върху 96 млн. лева приходи от онлайн търговия