Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

От началото на годината общините са поискали допълнително 300 млн. лв.

Към момента са удовлетворени около 30% от молбите за повече средства, става ясно от данни на Министерство на финансите

От началото на годината общините са поискали допълнително 300 млн. лв.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са постъпили в Министерството на финансите (МФ) от началото на годината до 10 август. Това се казва в справка, направена специално за "Хоризонт", от ведомството.

Оттам допълват, че към момента са удовлетворени около 30% от исканията за повече пари. Средно на глава от населението предоставените средства са 12 лева. 

Още по темата

Предоставените допълнителни средства на общините в Северна България са за 18 лева на човек, а в Южна - за девет лева, показват данните на финансовото министерство, предоставени на БНР. Заради по-слабото икономическо развитие на северната част от страната, около 40% от удовлетворените искания на общините са именно там. За сравнение - в Южна България засега местните администрации са получили 20% от поисканите допълнителни трансфери, като разликата се обяснява с "по-добрия приходен капацитет на общините в тази част от страната".

От ведомството на Владислав Горанов подчертават, че с постановлението на Министерския съвет се отпускат 87 млн. лева за общинските администрации. Останалите 24 милиона от предвидените в постановлението общо 111 млн. лева са предназначени за София и Пловдив, но те са предварително разчетени в централния бюджет. Разликата е, че за останалите общини се дават пари, които са спестени или са пренасочени - от разходи, за които се очаква да не бъдат направени, въпреки че има предвидени средства.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
И аз да подам тогава една молба за допълнително финансиране докато тече промоцията, на кое гише да я пусна ? Даже 3 ще пусна че нали 30% е шанса.

Още от Бюджет и финанси
Данъчните складове ще се контролират с денонощно видеонаблюдение