Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Проф. Д. Бобева: Данъчни промени в условията на криза не се правят

Възможно е удвояване на безработицата сред младите хора, прогнозира икономистът

Проф. Д. Бобева: Данъчни промени в условията на криза не се правят

Даниела Бобева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данъчни промени в условията на криза не се правят. Има много други странични фактори, които редуцират ефекта от такива промени, коментира пред БНР проф. Даниела Бобева, икономист, финансист, бивш икономически вицепремиер, преподавател, по повод намаляването на ДДС за барове, дискотеки и ресторанти.

Още по темата

Според нея намаляването на ставката на ДДС няма да помогне на сектора да се възстанови от шока.

Намаляването на приходите от ДДС едва ли ще срине бюджета. Въпросът е, при положение че приходите в бюджета намаляват, разходите се увеличават, дефицитът се увеличава, изглежда несериозно да се правят такива мерки точно в този момент. От гледна точка на фиска има деструктивен ефект. От икономическа гледна точка полза няма“,  посочи икономистът.

По думите на проф. Бобева ѝ има теория, че когато се намаляват данъчните ставки, бизнесът е по-склонен да плаща данъци, отколкото да ги укрива.

„Но ефектът ще е маргинален“, убедена е тя.

Даниела Бобева смята, че „това между министъра и премиера е нещо като игра за наивници“.

„Преди избори не се преструктурира данъчна система. Въвеждането на прогресивното данъчно облагане ще бъде една скрита форма за общо покачване на данъците“, заяви тя.

Проф. Даниела Бобева е убедена, че разширяването на държавния сектор чрез създаването на нови държавни предприятия е най-бруталната форма за източване на пари от държавата и данъкоплатците.

Икономистът подчерта, че българската икономика е отворена и намаляването на външното търсене ще ѝ влияя зле.

„Лошите неща в икономиката като външна среда ще окажат влияние през следващата година. Ще абсорбираме шока от това, че сме си стояли два месеца по къщите много по-бързо, но влошаването на външната среда ще влияе много негативна роля върху икономическия растеж. Спад от около 4-5% е най-вероятен“, прогнозира Бобева.

Тя допусна като възможно удвояване на безработицата сред младите хора.

„Ще се постави на дневен ред структурата на икономиката, която е тотално сбъркана - основно работната сила е заета в трудоемки сектори, а имаме най-лошата демографска ситуация и перспектива в Европейския съюз. Икономиката ни има много структурни проблеми, които коронавирусът ускори и показа като по-очевидни“, проф. Бобева и заяви, че очаква трудни години и преструктуриране в туризма.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Провокации и на Третото Велико Народно Въстание