IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит продължава да се свива от началото на годината

От януари до юни износът на България расте със 6,3% на годишна база, а вносът – с 0,4%, отчете НСИ

15:08 | 12.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България сви търговския си дефицит в края на юни, след като през първите шест месеца на тази година търговията отбеляза ръст на годишна база, става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Наблюденията на Investor.bg показват, че във всеки месец в периода януари-юни на 2019 г. има намаление на дефицита в сравнение с година по-рано, като най-голямо е то през февруари.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през първото полугодие на тази година и е на стойност 2,668 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото от януари до юни е на минус с 579,2 млн. лева.

През юни общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и е на стойност 188,7 млн. лева. По цени FOB/FOB то обаче е положително и е в размер на 104,5  млн. лева.

От 1 януари до 30 юни износът на български стоки достига 27,840 млрд. лв., което е с 6,3% повече в сравнение със същия период на миналата година.

През юни експортът възлиза на 4,524 млрд. лв. и намалява с 6,4% спрямо същия месец на предходната година.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

От януари до юни в страната са внесени стоки на стойност 30,508  мллд. лв. (по цени CIF), или с 0,4% повече спрямо същия период на 2018 година.

През юни импортът намалява с 14,3% на годишна база и възлиза на 4,713 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Търговия с трети страни

За шестте месеца износът на стоки от България за трети страни за година нараства с 9,1% и е на стойност 8,828 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, Съединените американски щати и Република Северна Македония, които формират 50,1% от износа за трети страни.
През юни експортът намалява с 11,7% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 1,438 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за трети страни през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

За половин година при износа на стоки от нашата страна за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (51,7%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (29,4%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (13,3%).

Вносът на стоки в България от трети страни от януари  до юни на годишна база намалява с 1,4% и е на стойност 10,426 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През юни 2019 г. импортът намалява с 30,2% за една година и е в размер на 1,440 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от трети страни през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - юни най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (27,3%) и „Храни и живи животни“ (21,6%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (12,5%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през първите шест месеца на тази година е отрицателно и е в размер на 1,598 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) то също е отрицателно и е на стойност 691,5 млн. лева.

През юни външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) е на минус с 2,1 млн. лева.

Търговия с ЕС

Предварителните данни на НСИ показват, че от януари до май износът на български стоки за Европейския съюз за една година нараства с 6,9% и е в размер на 15,925 млрд. лева. Основни търговски партньори на нашата страна са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67,3% от износа за държавите - членки на ЕС.

През май експортът нараства с 5,1% на гоадишна база и е в размер на 3,176 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за ЕС през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, от януари до май за една година най-голям ръст е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (129,7%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (19,6%).

Вносът от ЕС през първите пет месеца на тази година се увеличава с 2,7% спрямо същия период на миналата година и достига 16,809 млрд. лева по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Само през май импортът от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 4,5% спрямо същия месец на 2018 г. и е в размер на 3,512 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от ЕС през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, за пет месеца най-голямо процентно увеличение на годишна база е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (41%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“1 (27,9%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за пет месеца е отрицателно и е на стойност 883,7 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) то  е на плюс със 135,3 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още