Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За седмица НАП събра 4 млн. лв. просрочени задължения

Териториалните директори са разговаряли лично с 95 лица, очаква се до края на месеца да бъдат събрани още 9 млн. лв.

За седмица НАП събра 4 млн. лв. просрочени задължения

Снимка: Getty

За седмица Националната агенция за приходите (НАП) е събрала над 4 млн. лева просрочени задължения, съобщават от институцията.

Десетки длъжници са поели ангажимент за внасяне на още над 9 млн. лв. за данъци и осигурителни вноски през следващите 2 седмици. „Това се дължи на ангажирането на териториалните директори на НАП и организирането на спешни персонални срещи с най-големите длъжници, което доведе до бързи положителни резултати при събирането на публични дългове“, обясняват от приходната агенция. 

Още по темата

Според информацията териториалните директори са разговаряли лично с 95 лица в рамките само на седем дни, като в партньорски дух са обсъдени възможностите за плащане, включително на части. Близо 50% от длъжниците са направили плащане непосредствено след срещата. Част от лицата са поели ангажимент до края на юни 2021 година да погасят задължения на обща стойност над 9 млн. лева, а други - че ще заплатят дълговете си в рамките на годината. Срещите с лица със закъснели плащания към бюджета продължават.

Припомняме, че още с встъпването си в длъжност финансовият министър Асен Василев смени директорите на приходните администрации. Малко след това бе изнесена информация, че на годишна база между 2 и 3 млрд. лв. биват отписани като задължения към НАП. Според предоставената справка само в периода 2017-2020 г. сумата на несъбраните и отписани данъчни задължения е 10 млрд. лв.

От миналата седмица текат и проверки за касовите наличности, като наличните в касите средства се преброяват, описват и сравняват с посочените в счетоводните отчети.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Бюджетното салдо към юли 2021 г. е положително