IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще влошат ли бизнес климата предложените изменения в Търговския закон*

Предложените промени са популистки и поставят всички работодатели под един знаменател като врагове на работниците, твърди адв. Теодор Тодоров

08:48 | 21.12.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Промените може &quot;да задушат&quot; частния бизнес. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Промените може "да задушат" частния бизнес. Снимка: Pixabay

В края на ноември на първо четене бяха гласувани внесени от левицата изменения на Търговския закон. Целта е по-добра защита за работниците и служителите при неплащане на дължимото възнаграждение повече от 2 месеца. Измененията дават възможност на работниците и служителите да инициират производство по несъстоятелност на работодателя си и привилегирован ред, по който те да се удовлетворяват преди всички при разпределение на осребреното имущество на несъстоятелния работодател. Според вносителите промените трябва да преустановят лошите практики на неплащане на възнаграждения и да дисциплинират работодателите. Нека разгледаме обаче рисковете за търговския оборот и икономиката. 

Да фалираш работодателя си

Първата предложена промяна допълва кръга от лица, които могат да инициират производство по несъстоятелност на дружество. Досега сред тях бяха самият длъжник, негов ликвидатор, кредиторите му и НАП. С промените това право получават и най-малко една трета от наетите от длъжника лица по трудови правоотношения, чиито възнаграждения са неизплатени над 2 месеца.

Всеки работодател има задължение да заплаща труда на своите работници и служители в уговорения срок и размер. Тук няма спор. Но ако за служителя основното задължение се изчерпва с предоставянето на работна сила, пред работодателя има десетки отговорности и рискове. Търговецът трябва да търси пазари за продукцията, да спазва договорени срокове с контрагенти, да търси кредитиране и да погасява вноските под страх от неустойки, да модернизира производството и да покрива променящите се изисквания, да се справя в периоди на стагнация. Изброяването може да е дълго.

Всеки бизнес означава поемане на търговски риск. Трудностите са част от развитието. Ако сте производител на обувки, може да изработите голяма поръчка към италиански възложител, но той да бави плащането, поради което да не можете да заплатите на служителите в срок. Поетият риск може да коства няколко месеца, за да „пробоксувате“. Ако в този момент служителите подадат молба за обявяване в несъстоятелност, рискът бизнесът ви да потъне завинаги многократно расте.

Предложената промяна превръща работодателя в заложник на служителите. В настоящата икономическа ситуация у нас и предвид голямата междуфирмена задлъжнялост периоди на затруднения не са изключение за търговците, но това не бива да ги поставя веднага в графата „некоректни“.

Законодателят неправилно се опитва да даде в ръцете на работниците право, надвишаващо в пъти техните задължения и отговорности. Те носят ограничена имуществена отговорност пред работодателя си за вреди – до няколко заплати. А законът е гарантирал определен брой месечни възнаграждения чрез Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите, ето защо за тях няма риск от неполучаване на дължимите суми.

В същото време, ако им се предостави предвидената възможност, срещу забава на заплата над 2 месеца работниците могат да причинят на работодателя си вреди за милиони. С действието си те могат да доведат до фалита на дружеството и да останат без работа, а икономиката на региона да се влоши. С това и намирането на нова заетост за тях ще стане все по-трудно. Неправилната преценка на персонала и неразумното предоставяне в негова власт на големи права може да предизвика негативен домино ефект с резонанс в цялата местна икономика.

Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
нормално, за роботите се плаща ... що да го правиш като може да имаш безплатни роби ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Ironhorse
преди 6 години
Коментар 3 е точен ...Ако тези промени минат, работодателите ще въведат роботизация и ще намалят персонала.Освен това ръст на заплатите ще има на кукуво лято.С тези промени се дава необоснована сила на синдикатите да изнудват.Но ... винаги има едно НО !Ще му се намери колая и на таз уйдурма. Мая Манолова е толкова вредна за правото ... нито като депутат свърши нещо читаво (чл. 417 от ГПК е нейн), нито като омбудсман - само юрош на маслините, пардон на черешите.По-скоро, ако работодател види дебелия, ще съкрати 50% от персонала преди да е просрочил двата месеца. Като добавим и промените в ДДО в смисъл за намалени плащания на съкратените, които са получили обезщетение, май се вижда ..., че се подготвят масови съкращения в някои заводи - собственост на дебелаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
IQ96
преди 6 години
до 1: те па едни бизнесмени с гоолеми know-how- та. Най- прав си е 3 и му пиша+.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Понеже в статията все се говори за работодател, то да, задължението на работодателя е да плаща заплати. Но пък задължение на производителя е да произвежда, а задължението на фирмата е и да плаща данъци.В общи линии проблема от страна на работодателя е решим - модернизирате производството и заменяте работниците с роботи - ни стачкуват , ни предявяват искания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 6 години
не, даже ще го подобрят ... а адвоката да ходи да връща хонорара, че ако казаното от него е вярно нека общсни как по белия свят тази мярка не е довела до нито един фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
alex8712
преди 6 години
Не съм съгласен с адв. Тодоров. Основното задължение на работника е свършване на зададените му задачи при спазване на нормите за качество, време и т.н., а основно задължение на работодателя е да заплаща положения труд. Цялото превъзнасяне на рисковете за работодателя, свързание с намирането на пазари, забавени плащания от контрагенти и др. нямат отношение към по-горното му задължение - да изплаща заплати навреме. В крайна сметка се предполага, че работодателя притежава повече know-how от работника за справяне с тези рискове, в противен случай не трябва да е работодател, а наемен работник.Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още