IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще влошат ли бизнес климата предложените изменения в Търговския закон*

Предложените промени са популистки и поставят всички работодатели под един знаменател като врагове на работниците, твърди адв. Теодор Тодоров

08:48 | 21.12.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Промените може &quot;да задушат&quot; частния бизнес. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Промените може "да задушат" частния бизнес. Снимка: Pixabay

Преди всички при удовлетворяване от осребреното имущество

Досега обезпечените кредитори се удовлетворяваха първи при разпределение на осребреното имущество на несъстоятелното дружество. Изменението на закона предвижда вземанията на работниците и служители, произтичащи от трудови правоотношения, да бъдат с привилегия пред тези обезпечени със залог или ипотека. Получава се безпрецедентно пренареждане в реда на удовлетворяване на кредиторите със сериозен ефект върху гражданския и търговския оборот.

България е пазарна икономика. Бизнесът създава блага – плаща данъци, осигурява заетост, подобрява жизнения стандарт на региона. В частния сектор са заети много хора и за да получават заплати и да увеличават доходите си, бизнесът трябва непрекъснато да се развива, модернизира и разширява. Ако промените бъдат приети, никоя банка няма да поеме риска да кредитира търговците и техните инициативи, защото няма да има сигурността, че ще се удовлетвори напълно от учредените обезпечения. 

Липсата на кредитиране би довела до затруднения и при останалите сектори в региона, а с това би се задействал домино ефектът – без бизнес няма заетост

Да се върнем на примера с производителя на обувки. Той желае да модернизира дейността си с нови технологии, да извърши обновление, с което производството му да повиши производителността и качеството си. Така наетите 100 работника ще се трудят в по-добри и здравословни условия, а повишеното производство ще доведе до по-голяма печалба и възможност за повишаване на заплащането. За модернизацията му е необходимо кредитиране от банка. Банката отказва, не защото бизнес планът е лош, а защото няма сигурност, че при производство по несъстоятелност след удовлетворяване на персонала ще останат суми, които да погасят и нейното вземане. Планът за развитие на търговеца пропада и скоро той губи поръчките от италианския си контрагент, който е повишил изискванията си за качество. Липсата на кредитиране би довела до затруднения и при останалите сектори в региона, а с това би се задействал домино ефектът – без бизнес няма заетост. 

Пренареждането в реда на удовлетворяване е нелогично – служител с вземане за няколко заплати, покрити от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите, да изпревари кредитор с обезпечено вземане на значително по-висока стойност. Предложението де юре означава, че необезпеченият кредитор получава предимство пред този с надлежно обезпечение, което е крайно неправилно и застрашава гражданския и търговския оборот.

Промяната вещае сериозно влошаване на бизнес климата и икономическата среда у нас. Банките ще пострадат, защото ще трябва да свият кредитирането си и да го оскъпят заради повишените рискове. Бизнесът ще пострада, защото няма да получи необходимото кредитиране, за да се развива. За служителите ефектът ще е също негативен – ако бизнесът не работи добре, не може да се очаква създаване на по-добри условия на труд. Ситуация, в която всички губим.

Погрешната защита

Промените не само няма да постиганат целите си, но негативните последици за обществото и бизнеса, а и за самите работници, биха били сериозни. Създава се ненужно противопоставяне между работодател и работници, вместо те да работят в тандем, за да постигат успехи. Ако бизнесът ви върви, ще търсите да поощрявате служителите си, а не да спрете да изплащате възнаграждения. Ако изпитвате временни затруднения, ще очаквате заедно с персонала да се справите, а не при неизплатена заплата да бъдете нокаутирани от собствения си отбор.

Работниците и служителите и сега не са лишени от възможности за активно поведение. Ако работодателят не плаща, напуснете и предявете съдебен иск за заплатата си, а не го фалирайте. За разлика от него, вие имате гарантирано изплащане на няколко заплати от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите.

Предложените промени поставят всички работодатели под един знаменател като врагове на работниците, които следва да бъдат наказани на общо основание. Такъв законодателен уклон е популизъм. Други са нужните промени – санкциониращи работодатели, които съзнателно експлоатират труда на своите служители и умишлено отклоняват печалбата от дейността си. Инкриминирането на това поведение остана само в обществените дискусии.

Авторът адв. Теодор Тодоров е управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“. Материалът е предоставен ексклузивно на Investor.bg.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
нормално, за роботите се плаща ... що да го правиш като може да имаш безплатни роби ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Ironhorse
преди 6 години
Коментар 3 е точен ...Ако тези промени минат, работодателите ще въведат роботизация и ще намалят персонала.Освен това ръст на заплатите ще има на кукуво лято.С тези промени се дава необоснована сила на синдикатите да изнудват.Но ... винаги има едно НО !Ще му се намери колая и на таз уйдурма. Мая Манолова е толкова вредна за правото ... нито като депутат свърши нещо читаво (чл. 417 от ГПК е нейн), нито като омбудсман - само юрош на маслините, пардон на черешите.По-скоро, ако работодател види дебелия, ще съкрати 50% от персонала преди да е просрочил двата месеца. Като добавим и промените в ДДО в смисъл за намалени плащания на съкратените, които са получили обезщетение, май се вижда ..., че се подготвят масови съкращения в някои заводи - собственост на дебелаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
IQ96
преди 6 години
до 1: те па едни бизнесмени с гоолеми know-how- та. Най- прав си е 3 и му пиша+.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Понеже в статията все се говори за работодател, то да, задължението на работодателя е да плаща заплати. Но пък задължение на производителя е да произвежда, а задължението на фирмата е и да плаща данъци.В общи линии проблема от страна на работодателя е решим - модернизирате производството и заменяте работниците с роботи - ни стачкуват , ни предявяват искания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 6 години
не, даже ще го подобрят ... а адвоката да ходи да връща хонорара, че ако казаното от него е вярно нека общсни как по белия свят тази мярка не е довела до нито един фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
alex8712
преди 6 години
Не съм съгласен с адв. Тодоров. Основното задължение на работника е свършване на зададените му задачи при спазване на нормите за качество, време и т.н., а основно задължение на работодателя е да заплаща положения труд. Цялото превъзнасяне на рисковете за работодателя, свързание с намирането на пазари, забавени плащания от контрагенти и др. нямат отношение към по-горното му задължение - да изплаща заплати навреме. В крайна сметка се предполага, че работодателя притежава повече know-how от работника за справяне с тези рискове, в противен случай не трябва да е работодател, а наемен работник.Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още