IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Събев: Рецесията няма да се появи скоро, защото хората са предпазливи

Проблемите настъпват, когато хората се самозабравят, когато цари пълен оптимизъм, смята икономистът

18:19 | 15.08.19 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Случи се нещо, което е ставало само 5 пъти от 1978 г. - доходността по 10-годишните американски облигации да падне под тази на 2-годишните такива, а това вещае рецесия в най-скоро време. Тя може да е факт до 18 месеца на фона на събитията на световните пазари и забавянето на водещи икономики. Не е притеснително, че индексите спадат, а това, което се случва в икономически план. Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор, Legacy FX, в предаването „Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Очакваме рецесията отдавна, тя витае във въздуха. Но личното ми мнение е, че няма да има рецесия точно в този момент, защото сега предпазливостта е голяма и хората все още са наплашени. Когато има такава внимателност на пазара, рецесията е още далеч. Проблемите настъпват, когато хората се самозабравят, когато цари пълен оптимизъм. Сега той е "заметен" встрани". Това каза на свой ред Димитър Събев, икономист и журналист.

„На пазара има волатилност - седем пъти през август тази година Dow Jones претърпя изменение с над 200 пункта. Така, от една страна, се дава възможност за покупки на по-добра цена", каза Николай Шуманов.

Възможно е с пониженията на лихвите от страна централните банки да се избегне рецесията, потвърди Николай Шуманов. Не сме виждали толкова дълъг период на разхлабена парична политика, така че не знаем как това ще се отрази на икономиката. Непостоянната политика от страна на световни лидери е притеснителната в случая, каза гостът, като даде пример с Доналд Тръмп, който притиска Федералния резерв към определени действия. 

Коледният подарък на Тръмп

„Политиката на американския президент Доналд Тръмп относно с митата, които налага на Китай, е по-скоро вид популизъм, отколкото нещо в полза на САЩ. Смятам, че и Борис Джонсън ще заложи на популизма във Великобритания. В този смисъл ще видим волатилност на всички пазари", обясни Шуманов.

Коледният подарък на Тръмп, свързан с отлагането на митата върху китайски стоки, определено е заявка за втори мандат, около това мнение се обединиха и двамата експерти.

„Не виждам разлика между изказванията на Тръмп и тези на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - освен че някои съждения на втория са подкрепени с факти", обясни Димитър Събев.

Той спомена и за „Twitter управлението", което определи като скандално, и изрази безпокойството от това, че сякаш сме свикнали с него. Тръмп е в акция на преизбиране и може да се очакват все по-безумни ходове от него", отчете икономистът.

Димитър Събев обърна внимание и на изчерпването на модела, при който пазарите се движат не на базата на икономическите фундаменти, а на това какво е постигнало растеж и какво е отбелязало спад. Може би до 5 години анализите на пазарната оценка на дадени активи ще бъдат насочени много повече към фундаментални параметри, отколкото към растеж.

Николай Шуманов също изтъкна, че рано или късно ще се върнем към фундаменталния анализ. Той смята още, че икономическият растеж не бива да е на всяка цена и непременно със средствата на отхлабена парична политика, а да е постигнат естествено.

Централните банки губят своя авторитет, а безразборното разходване на средства насърчава осъществяването на икономически нездрави проекти, твърди Димитър Събев.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
pirdop
преди 4 години
не още, но определено ми е в ToDO листата :)Иначе за войната, я давам като краен вариант - не задължителен, въпроса е колко ще е зле рецесията!https://***.washingtonpost.com/us-policy/2019/08/16/recession-is-coming-how-bad-will-it-be/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Ето смятай си: https://dqydj.com/sp-500-return-calculator/Инфлацията може да я отпишеш защото тя важи/изяжда печалбата както от акции така и за златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Предполагам си го гледал: https://***.youtube.com/watch?v=Mh0vEaac78U&t
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Има доста сериозна причина компаниите да не издържат повече от 30 години - правилото за 1%. Ако искаш мога да ти напиша повече инфо... Напълно съм съгласен с казаното от теб с едно изключение. Да видя някъде да съм споменавал сини чипове? Златото е като стока има цена в момент Т1 и Т2 където Т2>Т1. Печалбата идва от разликата между цената в Т2 и Т1 => Цена(Т2) - Цена(Т1) = Печалба. Бакалска сметка.S&P500 и TSX/S&P60 са саморегулиращ се ETFs. При тях Формулата е коренно различна. Защото между Т1 и Т2 има капитализация (годишна база) + дивиденти (тримесечие). Това натрупване се смята по СЛОЖНА ЛИХВА, когато се реинвестира (DRIP- dividend reinvestment plan), която има ЕКСПОНЕНЦИАЛНО нарастване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Далио има доста добър поглед наистина, но той не мисли, че ще има война. Също така той препоръчва златото, въпреки, че не му е фен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
pirdop
преди 4 години
Както Далио казва, в момента дълга в системата е огоромен. За разлика обаче от 2007-9 е че не частен, а всичките развити икономики са на изкуствено дишане (с малки изключения като Люксембург). Какво следвапри такава ситуация? Въпросните страни няма да се самофалират, демек централните бани до последно ще вкарват стимулим било то с QE-ta, otricatelni lihvi или и двете заедном за съжаление ефекта на тези мерки е лимитиран... в един момент КПД-то им пада достам а ние вече я минахме тази фаз... но проблема си остава, паралелно малките спестовници губат всичком кеша се обезценявам както и парите за пенсии... Влизаме в рецесия, централните банки не могат да се справятм най=зероятно големите иконимики ще превключат на фискални стимули = може и до хеликоптерни пари да се стигне = но според мен ще е прекалено късно, дотогава Тръмп може и да е започнал малка война дотогава за да има кой да обвинява за несполуките - външния враг винаги е за предпочитане.В Европа нещата са също доста злем но да видим докога ще устискатhttps://***.businesstimes.com.sg/banking-finance/euro-zones-investment-banking-trio-faces-11b-euro-question-as-ecb-raises-barи тук дори не споменаваме Италия,Франция и Гърция.изхода от всичко това най-вероятно ще е неворятна инфлация и всяческа обезценка на кешам иначе трябва да се мине на военни действия. Големоя печеливш ще е Китай и Азия като цяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Дивидентите в момента са нищожни и нямат особено значение, а това колко стабилна е цената на акцията т.е. дали ще върви нагоре с достатъчна скорост спрямо инфлацията. Всичките сини чипове фалират рано или късно. Днес няма останали повече от 1-2 компании, които са били сини чипове преди 50-60 години. А фалитите им се случват по време на рецесия т.е покупката на повечето сини чипове по време на криза е лоша идея, никога не съм твърдял на всички... Даймлер е зомби компания, т.е тя е обречена на много загуби и в бъдеще, не само в настоящето. Реално 1/3 компаниите в DAX са пред фалит и са червено и само евтините пари от пресите във Франкфурт им пречат да фалират и този брой расте. Вероятно половината от сините чипове ще са в опасност да хвърлят топа в следващата криза и вероятността да избереш гнило ще е 50% или дори повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
https://***.linkedin.com/pulse/paradigm-shifts-ray-dalio/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
коментар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Едно приятно четиво:https://***.linkedin.com/pulse/paradigm-shifts-ray-dalio/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още