IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще ударят ли туризма санкциите за Турция?

Освен от външните министри на блока, мерките ще бъдат обсъдени и на срещата на лидерите на ЕС на 25-26 март

22:13 | 22.03.21 г.
Ще ударят ли туризма санкциите за Турция?

Докладът на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел относно Турция, който окончателно ще бъде разгледан днес (22 март) от министрите на външните работи, заплашва страната със санкции, включително мерки в областта на туризма, забрана за пътувания до блока и ограничения срещу икономически и юридически лица. В него обаче се предвижда възможност санкциите да бъдат премахнати по много лесна процедура.

Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор.

Тя изтъкна, че докладът не предвижда своевременно налагане на тези санкции, а ги разглежда като възможност и отбеляза, че освен от външните министри на блока, мерките ще бъдат обсъдени и на срещата на лидерите на ЕС на 25-26 март. 

“На 14 април гръцкият външен министър Никос Дендиас ще посети Турция и ще води разговори със своя турски колега Мевлют Чавушоглу”, посочи Димитрова, като добави, че може да бъде постигнат известен напредък в отношенията между страните тогава.

”И от двете страни има желание за консенсус и да не се изострят допълнително отношенията”, каза тя.

По думите на госта на ниво ЕС Германия ще има много важна роля в разговорите.

“През последните дни Турция взе решение да се оттегли от Истанбулската конвенция, което предизвика остра реакция от ЕС”, припомни експертът.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още