IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще затоплят ли отношенията САЩ и Русия след срещата между Байдън и Путин?

Eдва ли ще има фундаментално преосмисляне на руската позиция, смята консултантът и колумнист Владимир Шопов

23:31 | 17.06.21 г.
Ще затоплят ли отношенията САЩ и Русия след срещата между Байдън и Путин?

Срещата между президентите Джо Байдън и Владимир Путин бе опит за стабилизиране на диалога между САЩ и Русия след влошаването на отношенията между тях. Много е рано да се говори за затопляне на връзките между двете държави и Китай няма причина да се опасява от подобно развитие поне в средносрочен план. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaraiа консултантът и колумнист Владимир Шопов.

„Не се разбра какво точно целеше президентът на САЩ с тази среща. За разлика от предходни администрации Байдън подходи по един реалистичен начин и в неговата нагласа отсъстваше желание за ново начало на отношенията с Русия. Той даде възможност на руската страна да излезе от изолацията, в която Русия сама се постави през 2014 г., ясно очертавайки червените линии, които САЩ няма да престъпят“, каза Шопов. 

В близките месеци ще се следи какви ще бъдат действията на Русия, но едва ли  ще има фундаментално преосмисляне на руската позиция, смята анализаторът. „Путин няма да отстъпи по въпроси за Украйна, както и вътрешната опозиция. Бе малко по-деликатен за киберсигурността“, добави гостът.

Има краткосрочен период от няколко месеца, в които двете страни могат да се опитат да формулират сътрудничество по въпроси за ядрените оръжия и кибесигурността, по които не бяха съгласувани конкретни мерки, смята Шопов. „Ако това не се случи, конфронтацията може много бързо да бъде възстановена и ще има нов срив в отношенията поради невъзможността на двете страни да дефинират това ново сътрудничество“, добави той.

САЩ искаха да покажат, че имат обща позиция с НАТО и Европейския съюз спрямо Русия и това бе разбрано от Москва.
В коментар за посланието на срещата към Пекин Шопов заяви, че Байдън ще посвети следващите месеци, за да укрепи групата за противодействие на Китай. „САЩ осъзнаха, че няма как да спрат газовия проект „Северен поток 2“ и решиха да не поставят допълнителни препятствия, които да попречат на възстановяването на отношенията със съюзниците в Европа“, каза експертът.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още