IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България има отлични условия за отглеждане на боровинки

Обраните у нас плодове са с добър търговски вид и захарност

13:29 | 13.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България има отлични условия за отглеждане на боровинки, но засега у нас са засадени едва 300 декара. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria производителят Цветан Николов. По думите му българската боровинка има много добри качества като търговски вид и захарност. 

"Нашата ферма Berg-Berry е създадена преди повече от 15 г. и има богат опит в отглеждането на култивирана американска боровинка. Създадена е в регион, подходящ за тези насаждения, на град Берковица и при 300 м надморска височина. Преди нашата ферма има създадени с научна цел насаждения в България от Лесотехническия университет в София в Троян и в село Бързия", разказа Николов в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Фермата поддържа около 20 дка с насаждения. Холандски експерти са консултирали производителя в България.

"По наши данни за миналата година световното производство е възлизало на над 900 хил. тона, 80% от които са произведени в САЩ и Канада, а в България има масиви от 300 декара, което е незначително на фона на световните тенденции, от които при добро отглеждане се получават около 200 тона", посочи той.

Необходимата инвестиция за начало на този бизнес е около 10 -12 лв. на храст или около 2500 лв. дка.

Интерес към плодовете, произведени у нас, има не само от европейските държави, но и от Чили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още