Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Васил Велев: Увеличеното влияние на "зелените" в ЕП ще застраши бизнеса

Икономиката на ЕС страда заради еколози, които вземат решения на местно равнище, смята Велев

Васил Велев: Увеличеното влияние на "зелените" в ЕП ще застраши бизнеса

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Европейският съюз (ЕС) страда от години насам заради еколози, които вземат решения на местно равнище, вместо да целят глобални промени, които да се отразят цялостно положително на околната среда, смята председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, коментирайки темата в сутрешния блок „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Увеличеното влияние на „зелените“ партии в Европейския парламент (ЕП) несъмнено ще застраши бизнеса. Проблемите с екологията трябва да се решават на глобално равнище, а не като се убива европейската индустрия. Европа генерира 10% от парниковите газове и има най-амбициозни планове за тяхното намаляване. В глобален план това няма да промени особено околната среда, но със сигурност ще доубие индустрията“.

Планът „Индустрия 2030“ предвижда някои промени, с които да не се ощетява до такава степен икономиката на „Стария континент“, но в миналото е имало и редица други подобни общоевропейски решения, които не са носили очаквания резултат, смята Велев.

„В „Индустрия 2030“ се предвиждат цифровизация, по-добро регулиране, ролята на иновациите и т.н. Това, което липсва, са човешките ресурси – умения и образование на хората“.

Васил Велев отбелязва, че от 2010 г. насам компаниите еднорози в ЕС са 3 пъти по-малко от тези в Китай и 5 пъти по-малко от САЩ, което е ясен знак за изоставането на икономиката. Като основна причина той посочва екологичните решения, които гонят индустрията от континента, а с нея се отдалечава и сферата на иновациите.

„България е на 122 място в света по наемане на висококвалифицирана работна ръка. Затова полагаме усилия за реформи в образованието. В следващите 20-25 години няма как да се развиваме устойчиво, ако нямаме добре регулирана трудова емиграция и внос на човешки ресурси“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

гледано: 2712   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
1
 
6
Sakamano до: Toranaga
преди 1 година
Повечето от "зелените" всъщност са антикапиталистически и антиглобалистки движения, които под маската на екологични организации се опитват да постигнат целите си. Ако се доберат до властта могат да прокарат закони, които наистина силно да навредят на бизнеса.
0
 
3
 
5
Toranaga до: Sakamano
преди 1 година
0
 
1
 
4
khao до: Sakamano
преди 1 година
Няма профилна снимка
изобщо не е прав, мисли само през своята си гледна точка... заради хора като него зелените и други крайни формации печелят толкова много гласове и ще печелят още повече ... уви !
5
 
1
 
3
преди 1 година
В случая има право.
0
 
8
 
2
преди 1 година
Робовладелеца Велев в поредния монолог. ..

Още от Bloomberg TV
Анализатор: В зелената трансформация на Китай роля ще играе частният сектор