Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Цените на жилищата в България с най-бавен годишен ръст от началото на 2016 г.

Той обаче остава по-висок от средното равнище в ЕС, сочат данни на Евростат

Цените на жилищата в България с най-бавен годишен ръст от началото на 2016 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% през третото тримесечие на 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това е най-слабият ръст от първото тримесечие на 2016 г., сочи справка в историческите данни на Евростат, но все пак е по-висок от средното повишение на цените на жилищата в ЕС през третото тримесечие - 4,3%. България е на 12-о място сред страните членки на Европейския съюз по ръст на цените между юли и септември на миналата година.

Данните съответстват на тези на Националния статистически институт, който също обяви ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода между юли и септември.

Повишението на цените на жилищата в България се забавя в сравнение с второто и първото тримесечие на миналата година, когато достигна съответно 7,5% и 7,1%.

Още по темата
Спрямо второто тримесечие на 2018 г. цените на жилищата у нас са нараснали само с 0,8%, което е най-бавният темп на таква база от третото тримесечие на 2015 г., показват данните на Евростат.

Цените на жилищата в еврозоната и в ЕС са нараснали с по 4,3% през третото тримесечие спрямо същия период на 2017 г. В сравнение с второто тримесечие на 2018 г. цените на жилищата в еврозоната са се увеличили с 1,6%, а в Европейския съюз – с 1,5%.

Най-голям годишен ръст на цените на жилищата сред страните членки на съюза през третото тримесечие е регистриран в Словения (15,1%), Холандия (10,2%) и Ирландия (9,1%), а понижение на цените на годишна основа е отбелязано в Швеция (-2,1%) и Италия (-0,8%).

Спрямо предходното тримесечие най-голям ръст на цените на жилищата е регистриран в Холандия (3,3%), Малта (3,1%) и Хърватия (2,8%), а понижение има в Италия (-0,8%), Румъния (-0,7%), Финландия (-0,4%), Словакия (-0,3%) и Унгария (-0,2%).

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
23
 
11
преди 1 година
Няма профилна снимка
Реално няма никакъв ръст, не се безпокойте. Напролет ще дойдат данните за януари-март, които ще са още по-зле и може би няма да може да се прикрива ситуацията.
Големите субекти в този бранш се мъчат да задържат впечатление за повишение сред обществото, защото чуе ли се гък за понижение и наведнъж ще се изсипят доста пишман инвеститори да продават, преди да са се прецакали, а ако все пак има хора, които искат да купуват - повечето ще изчакат да видят колко още ще падат цените - съответно инерцията ще набере двойни сили в посока надолу и не се знае докъде ще ни доведе :)
Най-неориентираните спекуланти ще осъзнаят, че няма кой да им купи стоката, но по-стабилните ще се задържат /по-добрите сгради няма да поевтинеят много/ - ще се види кой колко се е прецакал - най-неустойчивите 15-30% от системата ще фалират или ще загубят достатъчно, че да се откажат. Резултатът ще е постепенен спад, може би докъм 2024-2025 година, но все пак светът сега е по-различен от преди и кризите може да траят по-дълго или по-кратко..
1
 
26
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
Много хора накупиха имоти на изкуствено завишени цени и сега тия същите имоти им предстои да се обезценят в следващите години, някои от тях до 50%. Нека да не злорадстваме срещу тези хора, които по една или друга причина са си нанесли такава вреда, че някои може да не понесат загубата и да се поболеят, други да сложат край на живота си. Допуснали са огромна грешка, но кой от вас не е грешил някога, а? Да бъдем човеци, да бъдем съпричастни към тяхното предстоящо страдание. Не можем да им помогнем, защото "бой и еване"не се връщат, но поне можем да ги успокоим, утешим, да им кажем, че е лошо човек да се спъне в камък, но още по - лошо и страшно е, когато се спъни два пъти в един и същи камък.
0
 
22
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
От 2009г насам,когато беше пукането на имотният балон населението на София е нараснало с 76 хиляди жители.А броят жилища се е увеличил с 78 хиляди.Като се има предвид,че в жилище не живее по един човек излиза ,че броят новопостроени жилища е в пъти повече от хората,които биха живеели в тях.
10
 
1
 
8
Sakamano до: nkavrakov1982
преди 1 година
"15 та статия, за жилищния пазар, само от началото на 2019 та година."

... и няма нито една, под която да не си написал коментар дълъг почти колкото статията. Човек би решил, че ги чакаш с нетърпение. Явно е любимата ти тема.
0
 
10
 
7
преди 1 година
наи после селата се преместиха в градовете и сега какво правим с апартаментите приэраци ще се пие ли студена вода или пира продалжава паживут па видим.

Още от България
Повече, но по-малки жилища са били построени през второто тримесечие