IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качеството на въздуха се превръща във фактор на жилищния пазар

Един от основните двигатели на пазара – младите семейства, са образовани и чувствителни точно за този показател, твърдят експерти

11:51 | 22.02.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Качеството на живот и средата на обитаване се превръщат във водещ фактор при избор на жилищен имот в София. Но са малко случаите, при които купувачите търсят детайлна информация за състоянието на въздуха, преди да пристъпят към сделка. На българския пазар все още битуват „обичаите и нравите“ да се търси най-ниската цена. Това стана ясно от новия епизод на предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов, в който гостуваха Стефан Димитров, създател на AirBG.info, Иван Велков, председател на FIABCI-България, и Страхил Иванов, управител на „Явлена“.

„Един от основните двигатели на имотния пазар – младите семейства, са образовани и чувствителни точно за тези показатели: къде ще живеят, когато отглеждат децата си и когато спортуват. Те разглеждат годишните статистики за състоянието на въздуха в София, които се предоставят от специализирани платформи“, заяви Стефан Димитров.

"Има затворени комплекси в София, които бяха създадени преди 15 години. Още тогава те бяха съобразени с т.нар. „роза на ветровете“ в София (въздушните течения)", каза от своя страна Иван Велков.

"Строителните предприемачи в България рядко се интересуват от качеството на въздуха при планиране на своите проекти, но има и приятни изключения", заяви Стефан Димитров. Според него с този фактор се съобразяват предприемачи, които в момента изграждат затворени комплекси до Симеоновския лифт и в с. Иваняне.

„Основните критерии при избор на жилище в София са: престижност на района; наличие на градски транспорт, вкл. метро; зелени площи в близост. През последните години имаме нарастващ интерес към информацията за състоянието на въздуха, включително за фините прахови частици, но това в никакъв случай не е основен фактор“, сподели Страхил Иванов, управител на „Явлена“. 

По думите му пандемията ускори изнасянето от София на интелигентните хора, които държат на своето здраве и това на децата си. Силните замърсявания на въздуха, които се случват няколко пъти в годината, са нещо изключително притеснително, категоричен е той.

"Най-мръсният въздух в София през тази зима е в зоната ж. к. „Красна поляна“, ж. к. „Овча купел“, както и около кв. „Христо Ботев“, близо до летище София", съобщи Стефан Димитров. Причината – много хора отопляват къщите си с „всичко, което им попадне, горят боклуци“. Силното замърсяване не се случва всеки ден, а предимно в дните с температурна инверсия – "застане ли капакът на Софийската котловина, всичко отива на много зле", обясни Димитров.

През топлите месеци замърсяването в София е с азотен диоксид, който е свързан с автомобилния трафик. Най-тежко е положението около големите булеварди в София, както и в отделни зони на центъра като Докторската градина, кръстовището на ул. „Солунска“ и ул. „Ангел Кънчев“.

Гостите в студиото се обединиха около мнението, че районът на Горна баня и Банкя е един от най-перспективните за строителство в следващите години, предвид чистия въздух.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Веск
преди 3 години
Значи най-качествен е въздуха в София, следват Пловдив, Варна, Бургас, след тях да речем Русе, В. Търново, Плевен, Ст. Загора. Интересно - колкото по-скъпо, толкова по-чист въздух имало наоколо. Не знаех. Сега го разбирам. Да не говорим, че например в градове като В.Търново и Шумен примерно пушека от комините зимата е жесток, а и там цените на новото строителство гонят Варна да речем, а идея си нямате ква е пушилка. Явно въздуха става и там по-чист, а пушека аз само го виждам и мириша. Пък русенския тец - легенди за чистота ви казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Веск
преди 3 години
На теория е така. У нас обаче практиката е друга. Имаше опити покрай водните цикли и пречиств. станции да се прави биометан от отпадъка и - провал. Просто не всяка инсталация от всеки *** може да даде резултат. Даже разкарваха да не казвам какво между градовете да подкарат уж някоя инсталация ама нищо. Пелетите са уйдурма - слагат все повече *** и накрая нищо няма да ги лови. Относно биодизела - не става. Всичката земя у нас да засеем с рапица биодизелът от нея няма да стигне до никъде. Смятал съм го. Единственото нормално за нас е ядрената енергия. Просто сме малки и малко та с няколко нови блока решаваме проблемите. По един нов на 10-15 гофини. Газовите централи вдигат парниковите емисии също, скъпо значи - те стават само за пиковата мощност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
grainis
преди 3 години
София и всеки друг голям град би могъл да изгради със собствени средства една или повече Вертикални Аеропонни Ферми за масово производство на огромни количества 100% Карбон-Неутрални (и Негативни) Биогорива като БиоМетан, БиоДизел, Прахово Гориво, Пелети, ***, а също така редица видове Храни, Фуражи, Пулпове, Влакна, Торове и др. Материали.Една част от тези продукти може да се продава, а друга част да се ползва от гражданите на супер-ниски цени или дори безплатно.Целият градски транспорт и частни автомобили могат да преминат на БиоМетан, Печките могат да горят Пелети с прахоуловител или евтини растителни масла / биодизел - и въздухът ще стане чист като сълза.Общините ще генерират многомилиардни приходи, ще се открият стотици нови работни места.https://vertikalna-ferma.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Mechkata
преди 3 години
да не би да имаш станция вкъщи за измерване качеството на въздуха инсталирана от времето на Кремиковци до сега и да водиш статистика? Щото може и да си в грешка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 3 години
повервАх ви ... ако беше така, нямаше да има нито една сделка. Въздуха в София става по мръсен от година на година, даже като бачкаше Кремиковци беше по чист от сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още