Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Къщите в близост до големите градове - все по-търсени в последните седмици

От половин месец има засилен интерес към къщи с двор, отчитат от Imoti.net

Къщите в близост до големите градове - все по-търсени в последните седмици

Снимка: БГНес

Ръст в търсенето на къщи с двор в близост до София, Пловдив, Варна и Бургас, отчитат от онлайн платформата с обяви за имоти imoti.net. Интерес за потребителите представляват както големи и луксозни къщи, така и парцели с малки и стари сгради, годни за обитаване. Сред критериите на купувачите е къщата да не се нуждае от основен ремонт. 

„Това показва, че интересът е продиктуван от извънредната ситуация, в която се намираме. Купувачите искат да открият имот, в който веднага да могат да се нанесат“, уточняват от imoti.net. 

В първата онлайн платформа с обяви за имоти се предлага подробно описание на жилища, с богата галерия и виртуални огледи в цялата страна, публикувани както от агенции за недвижими имоти, така и от физически лица. 

Освен към къщи около големите градове потребителите на Imoti.net проявяват интерес и към къщи и апартаменти в селища с минерални води, по Черноморието и планинските райони. 

Средните цени на къщи около Витоша са около 1300 евро на кв.м, докато по селата в София област варират в диапазона 250-450 евро за кв.м.; в областите Бургас и Варна – между 600 и 800 евро на кв.м.; в област Пловдив – между 300 и 500 евро на кв.м.

За привлекателните райони с минерални извори средните цени за къщи варират между 300 и 600 евро/кв.м. Най-скъпи са имотите във Велинград – средно по 600 евро/кв.м. Имотите в Кюстендил и Хисаря са по-евтини с около 100евро/кв.м., а в Девин средната цена е около 300 евро/кв.м., но за сметка на това предложенията за жилища са много ограничени.

Друга интересна тенденция, която се очертава е търсенето на къщи под наем, особено в околностите на София. Средната наемна цена е около 5 евро на кв.м., а най-много предложения има в диапазона 1300 – 2000 евро наем на месец. Доста по-изгоден е наема на къщи на разстояние над 50 км. от София, където голяма къща с двор наемателите ще трябва да платят под 400 евро на месец. 

„Дали и кога този интерес ще се превърне в сделки, предстои да разберем съвсем скоро. Но практиката показва, че когато сделките в определен район и за определен тип имот се превърнат в тенденция, там цените започват да растат“, уточнява Снежана Стойчева, мениджър на imoti.net. 

Тази година водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net отбелязва 20-тата си годишнина. Вече две десетилетия платформата помага на потребителите с информация за коректните и некоректните практики на пазара и предлага полезни съвети. 

В годината, в която Imoti.net празнува своята 20-та годишнина, за пети пореден път ще се проведат и Годишните награди на Imoti.net. Това са единствените отличия в сектора, които оценяват постиженията и коректността на компаниите и експертите.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Всяко чудо за 3 дни. Покрай забраните на някои софианци им отесняха панелните копторчета и си размърдаха мозъците, някои дори проумяха, че са живяли неправилно досега. Но болшинството ще се примирят и ще си останат в копторите.

Още от България
Предизвикателствата пред имотния пазар в Пловдив и Стара Загора след COVID-19