IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на Централна гара София ще приключи през 2024 г.

Граждани от Нова Загора ще протестират срещу разрушаването на историческата сграда на местната жп гара

17:26 | 16.08.21 г.
<p>
	<em>Транспортният министър&nbsp; Георги Тодоров на Централна гара София. Снимка: МТСП</em></p>

Транспортният министър  Георги Тодоров на Централна гара София. Снимка: МТСП

Ремонтът на  Централна гара София се очаква да приключи през 2024 г., стана ясно при посещението на транспортния министър  Георги Тодоров на обекта. По думите му гарата ще се превърне в модерен пътнически интермодален терминал с обновено приемно здание, нови коловози и съвременни системи за сигнализация и телекомуникации.

Според Тодоров ремонтът напредва с добри темпове, информира пресцентърът на транспортното министерство.

Изпълнителят съобщи, че в момента се работи по цялостното обновяване на коловозите на гарата, а скоро се очаква да стартират дейностите и в района на жп гара Волуяк. В рамките на същия проект ще бъде ремонтирана 10-километровата жп линия от София до Волуяк и ще се внедрят нови системи за сигнализация и телекомуникации.

Предвижда се и строителството на две нови жп гари във Волуяк и Обеля. Жп спирка Обеля ще прави връзка със софийското метро, което ще улесни значително всички пътуващи от Западна България към столицата.

Междувременно граждани от Нова Загора планират да протестират днес  за спасяването на сградата на жп гарата в града, която е построена през 1918 г.  Националната компания „Железопътна инфраструктура“ планира да разруши историческата сграда със съдействието на местната власт в Нова Загора, информира организацията „Нова Загора иска да диша“.

Кметът и Общинският съвет пропиляха месеци, в които можеха да защитят старата сграда – част от историята и паметта на новозагорци, казва сдружението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още