IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Димитрова: Ролята на нишовите експерти ще расте в динамичен имотен пазар

Реални промени на пазара на недвижими имоти заради войната в Украйна още не са настъпили поради спецификата на сектора, казва представителят на ЕРА

14:14 | 13.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

На 17 май на официална тържествена церемония в хотел „Хаят“ ще бъдат отличени победителите сред най-успешните агенции и експерти в имотния сектор за изминалата 2021 г. в седмото издание на „Годишните награди на Imoti.net“. Наградите имат за цел да допринесат за по-голямата разпознаваемост и видимост на добрите компании в имотния сектор сред обществото. Паралелно с това, единственият национален конкурс за недвижими имоти в страната помага на потребителите и клиентите на агенциите в сектора да се насочат към услугите на доверените компании и експерти в сектора.

Преди церемонията разговаряме с някои от представителите на сектора, коментирайки предизвикателствата пред недвижимите имоти и икономиката, влиянието на войната в Украйна и други глобални събития, както и най-важните уроци от кризите през последните години.

Теодора Димитрова е представител на съвета на директорите на агенцията за недвижими имоти ЕРА, която споделя своите впечатления.

- Защо подкрепяте Годишните награди на Imoti.net?

Годишните награди на Imoti.net имат значим принос и подкрепа на бизнеса и брокерите на недвижими имоти като цяло. Популяризирането на добрите практики и отличаването на най-успешните компании и лица в бранша, ползващи се с доверие сред клиентите, съвпада и с моята лична мисия. Това е единственото събитие в България, което вече 7 години изследва и публично комуникира ползите от брокерската професия.

- Какви очаквате да са най-големите предизвикателства в сектора на недвижимите имоти и икономиката като цяло през тази година? А в следващите 5 години?

Основните презивикателства в икономиката през тази година са растящите нива на инфлацията и по-скоро липсата на работещи макроикономически мерки за нейното устойчиво овладяване. Това създава несигурност във всички сфери на живота и влошава инвестиционната среда. В сектора недвижими имоти ускорената инфлация в комбинация с нарушените доставки в следствие от войната в Украйна първо се отразиха на цените на строителните материали, които нараснаха значително. Ускореният ръст на цените на жилищните имоти в номинален и реален план, забавянето на растежа в строителството на нови жилищни сгради, повишението на лихвите по кредитите  и намаляването на покупателната способност на домакинствата ще бъдат най-големите предизвикателства в следващите години.   

- Как се отразява войната в Украйна на сектора, в който работите?

Реални промени на пазара на недвижими имоти все още не са настъпили поради спецификата на сектора очаквам отражението да започне в края на годината. Нашата компания е специализирана в сегмента жилищни имоти, а пазарът на жилища е стабилен през последните 10 години в България, с растящо предлагане и продажби на ново строителство близко до средния ръст в ЕС, ниска задлъжнялост на домакинствата и най-ниски лихви по ипотечните кредити. Има много благоприятна среда за подобряване на комфорта на живот на българите, който е на едно от последните места в ЕС. По данни на Евростат България е с един от най-високите дялове на домакинствата, живеещи в пренаселени жилища. 

- Какво влияние очаквате да има приливът от бежанци от Украйна върху пазара на имоти у нас?

Увеличеният брой бежанци в момента има влияние върху наемането на жилища. По-голямата част от хората очакват войната да свърши и да се върнат в домовете си в Украйна. Вероятно ще има такива с близки и роднини или собственици на имоти, които ще останат в България, но не очаквам това да има съществено влияние върху пазара на недвижими имоти в дългосрочен план. 

- Кой е най-полезният урок, който научихте от пандемията като компания?

Пандемията внезапно ни откъсна физически един от друг. Важно беше бързо да възстановим връзките в нашата мрежа и с клиентите и да запазим комуникацията помежду ни. Пандемията ни научи да не губим кураж дори когато бяха загубени човешки животи, да сме сплотени и да сме устойчиви на промените. Полезни уроци и за променящата се среда на живота ни днес. 

- Какво влияние оказа върху пазара на недвижими имоти моделът на дистанционна или  хибридна работа, наложен от пандемията? Очаквате ли тези промени да останат трайни?

Много от дейностите на брокера успяхме да извършваме качествено и от домовете си, да се обучаваме, да се срещаме с клиенти, без да се налага да пътуват, дори да продаваме жилища с онлайн огледи. Но все пак ние хората сме социални животни и се завърнахме с радост към работата в офиса на 100%. За екипната ефективна работа са важни срещите на живо, а онлайн обученията са възможност да участваме в тях от дома си. 

- Как се отразява ускореният преход към дигитализация на пазара на имоти? Възможно ли е вече целият процес по покупко-продажба на имот да се извърши изцяло онлайн?

Скоро се върнах от конференция в САЩ на нашата международна компания ERA Real Estate, която има дейност над 50 години и която е водещите високотехнологични компании в недвижимите имоти. Все пак ние предпочитаме да останем нишови експерти, а индивидуалната консултантска експертиза е най-важна за собствениците на недвижими имоти и за клиентите, които имат нужда от жилище или от кредит за покупка .Особено значима е ролята на професионалните, добре подготвените консултанти в такъв динамичен пазар на недвижими имоти, в който участваме през последните години и който ще се променя все повече в бъдеще.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още