IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСМ потвърди успешния край на гръцката спасителна програма

В рамките на три години ЕСМ е изплатила общо 61,9 млрд. евро за трите години на програмата за макроикономическа помощ и банкова рекапитализация

11:27 | 20.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция успешно е завършила своята последна тригодишна спасителна програма, която бе договорена през 2015 г., която целеше да ѝ помогне да се справи с дълговата криза. Това се казва в изявление на Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ) в понеделник, първия ден след края на гръцката програма.

„Днес можем сигурно да сложим край на програмата на ЕСМ без повече последващи спасителни програми, за първи път от началото на 2010 г. Гърция може да стои на краката си“, заяви председателят на управляващия борд на ЕСМ Мариу Сентену.

По думите му положителното развитие в гръцката икономика се дължи на усилията на гръцкия народ, доброто сътрудничество с настоящото гръцко правителство и подкрепата на европейските партньори посредством заеми и дългови облекчения.

В рамките на три години ЕСМ е изплатила общо 61,9 млрд. евро за трите години на програмата за макроикономическа помощ и банкова рекапитализация.

Други 24,1 млрд. евро, които също бяха достъпни в рамките на програмата, не са били необходими на Гърция, посочиха още от фонда.

По-рано вчера гурверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас предупреди страната си да не се отмята от поетите ангажименти към кредиторите след края на спасителния план, защото в противен случай пазарите ще я изоставят.

В броя на вестник Kathimerini от неделя Стурнарас посочва, че всяко отстъпление по отношение на ангажиментите може да постави Гърция пред големи рискове във време, в което тя може да е особено уязвима на финансовите проблеми в съседна Турция, Италия и в други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Успешно?Кое е успешното, при запазването на водещата причина (липсата на защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на еврото)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още