IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтича ли времето на Путин?

67-годишният държавник намеква, че ще се откаже от нов мандат, което може да разбуни гореща борба за власт в Москва

10:46 | 20.12.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всяка година сме свидетели на  един и същ ритуал: владетелят на Кремъл Владимир Путин отговаря на въпросите на стотици журналисти с часове. И всеки път трябва да филтрираме каква е била основната му идея. Може би този път това беше неговият отговор на въпроса какво иска да направи след края на мандата си през 2024 година.

И признанието, че властите му не са регистрирали грузинеца, който очевидно е застрелян от руски поръчител в Берлин, пред отговорните германски власти за преместване в Москва. По този начин Путин признава своя грешка, вероятно и за да подобри силно обременените отношения с Берлин.

Фактът, че 67-годишният Путин възнамерява да промени конституцията и по този начин да не може да се кандидатира отново, също привлече внимание. Руският президент все още не е смятан за уморен. И ако се окаже, че след 20 години държавна служба той се откаже от мястото си на върха на държавата, това ще бъде повратна точка.

Последицата би била остра борба за власт. Путин постави много от най-близките си сътрудници на върха на държавните корпорации (Роснефт, Газпром, Сбербанк) или в държавни служби. Те са обединени от това, че Путин и неговите довереници плячкосаха държавата и най-големите компании. Те неумолимо ще защитават това свое богатство.

Но хората зад Путин не образуват единен фронт: те имат различни бизнес интереси отвъд простото изсмукване на бюджета и суровините на страната. Преди всичко обаче някои искат да си гарантират, че държавния капитализъм, който се ръководи от частните интереси на кремълските любимци, ще бъде заменен. Други обаче виждат необходимостта от реална реформа.

В икономически аспект Путин вкара страната си в задънена улица. Дали тя ще излезе от там, или жестоките властови битки ще парализират допълнително гигантската империя, е въпрос за милиони. И така - настават добри времена за кремълолозите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Хихи... Точно така, Бойчо - като се схумне интереса към безинтересния ви вече бивш инвесторска сайт, пускаш по едно такова говънце и събираш мухите говнярки да си плюнчат хоботчетата, а ти отчиташ посещаемост на медиата и закърпваш още един месец надника. Принципът е: го вното за Путин - хляб за нас! Кийп ит ъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Потвърждаваш другата ми теза, САЩ стават ненужни защото превърнаха целия свят в Америка. Отидеш в Китай, Русия, Бразилия или дори Бангладеш и виждаш - ама то Америка. Струваш толкова, колкото пари имаш. Макар да изглежда неправилно, така трябва да е защото няма друг обективен критерий за сравнение между хората. PS Зимнина не мога да правя и не правя. Съжалявам за това, защото си спомням вкуса на истинска домашна такава. Но мисля че даже и да се заема, едва ли ще се повтори вкуса от миналото, защото и зеленчуците се поамериканчиха - големи, напомпани е почти без вкус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 9
pinoccio
преди 4 години
Добре, де, камарад, какво те топли има ли в Русия демокрация или няма? Мислиш, че това, че не е демократична държава е единственото, което е греда в окото на останалите? Нека приемем, че Русия отговаря на стандартите за демокрация. Мислиш ли, че американците или който е на върха на хранителната верига ще се кротнат от това? В днешният свят на осъзнати ограничения от ресурси е невъзможно да бъде търпяна такава огромна територия със 200 млн. население. В днешния глобален свят, който изглежда все по-малък - това си е жив анахронизъм. Но никой не говори за това по този начин. Чуват се такива срамни приказки от време на време. Какво значение има за нас, обикновените хора, в един глобален свят на корпорации, кой ще печели от цялата работа, че целият свят е станал един разграден двор, а ти си правиш зимнина на село, за да можеш да вържеш гащите за отоплителния сезон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Не си прав, защото все пак в САЩ има(колкото и да е спорно) демокрация. Колко указа на Тръмп бяха отменени от федерални съдии, следил ли си? Да си спомняш в русия да се е случило нещо подобно? САЩ са като Римската империя - система. Тя преживяла Калигула, Нерон и Комод та САЩ няма да преживеят Тръмп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 12
Вся власть Советам!
преди 4 години
Никога не казвай никога! След Джордж Буш Младши си мислехме че американците са стигнали дъното, но нема и 10 ходини и хоп! Доналд Тръмп. Цял свят му се смее, а англичаните си избраха негово копие.Да не забравяме че четири години след Жан Виденов в България масово гласуваха за "Царя" който за 800 дни щеше значително да подобри благосъстоянието на всеки един.Лично мнение, можем само да си събираме дръвца за зимата (парички, имотчета, някои акциики) и да се надяваме и ако вярваме в Бог да се молим. Друго не ни остава. Бъдещето винаги може да ни изненада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
Каквото и да пишете, подобна комбинация - нисък(низък) мегаломан клептократичен автократ, едва ли ще се повтори на земята. Уникум!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
Споко Майкъл,ако няма по кого да плюят, Русия голяма.Винаги плюнката ще намери къде да падне. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 12
miccaelis
преди 4 години
да ве нов мандат, тоя да не е вечен, а кат стане на 90 ли ше хои в пенсия ? До 2024та и айде и тогааа малийййй Тиквестора валат, нема има за кой да пишат повече, нема по кой да псуват и групата на Шарл кат Стоен уволджак ше умрат от глад Сороспиите ужс, напрао ужаст ше настанат гладни години и тва е ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 6
pinoccio
преди 4 години
Времето на Путин може да изтече само, ако падне от коня, на който се е снимал гол до кръста. Руснаците искат да наподобят система, сходна на китайската, за да има политическа приемственост, но разликата в културите си казва думата. Китайското политбюро е като съвет на мъдреците, а руското е - Медведев до Медведев. Трудна задача има Путин, защото като цар трябва да мисли за политическото наследство. Русия няма как да бъде управлявана по друг начин, затова са неразбираеми игрите й на избори и демокрация. Демокрация има само при канибалите, защото никой не остава гладен. Нейното бреме и проклятие са ресурсите, които притежава. Ако беше необятна и безплодна монголска степ, президент щеше да й е Йети, за когото щяхме да знаем само от стъпките в снега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 6
телец
преди 4 години
Нямам думи! Не мразя Русия! Нямам причина, макар и ограбен от българските "комунисти", чисти хайдути!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още