IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на Иран за 2018 г. с фокус върху безработицата и социалната сигурност

Страната отделя 100 млрд. долара за програми за обществени услуги

16:57 | 10.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иранският президент Хасан Рухани предложи на парламента проект за бюджет в размер на 337 млрд. долара, който отделя около 100 млрд. долара за програми за обществени услуги, които ще създадат работни места. Бюджетът цели да се справи с банкова криза и да въведе нова програма за социална сигурност, пише Ройтерс.

Бюджетът се основава на прогнозата за цените на петрола за 55 долара за барел, според предварително изтекъл текст на речта на Рухани пред депутати, на който се позовава държавната телевизия.

По думите му банките трябва да "се оттеглят от бизнеса" и да се върнат към традиционните кредитни услуги. Той обещава повече от 3 млрд. долара за подкрепа на сектора, който е затруднен от лоши заеми и нелицензирани кредитори.

Проектът, който ще бъде обсъден, преразгледан и одобрен от законодателите, е за новата иранска година, която започва на 21 март. Той въвежда значителни увеличения на различни такси и задължения, включително регистрация на автомобили.

Рунахи каза, че Иран ще продължи да спазва ядрената си сделка със световните сили. В същото време бюджетът за следващата година ще се справи с безработицата и ще се опита да осигури на всички бедни семейства минимален стандарт на живот чрез нова програма за социална сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още