Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Броят на гладуващите хора по света достигна 8-годишен връх

Хората, страдащи от глад, са се увеличили с 10 млн. души през 2018 г. до 821,6 млн. души

Броят на гладуващите хора по света достигна 8-годишен връх

Снимка: Ройтерс

Броят на хората, страдащи от глад през 2018 г., достигна 8-годишен връх на фона на икономическите сътресения, граждански конфликти и тежки климатични явления. Това става ясно от доклад на ООН, цитиран от Bloomberg.

По думите на Максимо Тореро, помощник-генерален директор по въпросите на икономическото и социално развитие на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, ситуацията „изобщо не се подобрява“. При запазването на сегашната тенденция няма да може да бъде постигната целта за елиминиране на глада до 2030 г.

Броят на хората, които страдат от глад през 2018 г., е нараснал с 10 млн. до 821,6 млн. души – най-високото ниво от 2010 г. насам. Това се равнява приблизително на един от всеки деветима души. Най-тревожни са стойностите в Африка, където 20% от населението е недохранено, показва докладът. Нивата нарастват и в Латинска Америка и на Карибите, но се понижават в Азия.

„Климатичните промени и увеличаващото се климатично непостоянство, и екстремни явления се отразяват на земеделската производителност, производството на храна и естествените източници, като влияние има и върху хранителните системи и живота в провинцията, включително със спад на броя фермери“, посочват от Организацията по прехрана и земеделие.

Приблизително 2 млрд. души страдат от „умерена или крайна липса на хранителна сигурност“, се казва още в доклада. И макар явлението да е фокусирано върху страните със средни и ниски доходи, то засяга и 8% от населението на Северна Америка и Европа.

Сред страните, където налице е нарастващо ниво на недохранване, причинено вследствие на влошената икономическа обстановка, 80% са силно зависими от суровините. Промените в цените на суровините непряко водят до безработица, по-ниски заплати и заплахи за сигурната храна и прехранване.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
1
 
3
преди 2 години
При запазването на практиката централната банка работи по грешен начин е невъзможно с устойчив успех да се помогне на нуждаещи се.Благодатната помощ за нуждаещите се е възможна, когато централната банка работи по правилен начин.
0
 
3
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Климатичните промени и увеличаващото се климатично непостоянство" - да попитам, теоретично ако "великите сили" и техните мултинационални корпорации, седнат на масата и се разберат да спрат намесата си на места като Йемен, Сирия, Судан, Конго, Либия и други подобни, дали няма да има по-добър и бърз ефект относно изхранването на хората, отколкото постоянно да се акцентира относно климатичните промени ?
1
 
4
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
само така.когат некой богатее от въздуха, друг требва да палти с глад.баланц, равновесие и закони на нютонът.

Още от Други
Кадър на деня за 18 май