IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на гладуващите хора по света достигна 8-годишен връх

Хората, страдащи от глад, са се увеличили с 10 млн. души през 2018 г. до 821,6 млн. души

11:08 | 16.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на хората, страдащи от глад през 2018 г., достигна 8-годишен връх на фона на икономическите сътресения, граждански конфликти и тежки климатични явления. Това става ясно от доклад на ООН, цитиран от Bloomberg.

По думите на Максимо Тореро, помощник-генерален директор по въпросите на икономическото и социално развитие на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, ситуацията „изобщо не се подобрява“. При запазването на сегашната тенденция няма да може да бъде постигната целта за елиминиране на глада до 2030 г.

Броят на хората, които страдат от глад през 2018 г., е нараснал с 10 млн. до 821,6 млн. души – най-високото ниво от 2010 г. насам. Това се равнява приблизително на един от всеки деветима души. Най-тревожни са стойностите в Африка, където 20% от населението е недохранено, показва докладът. Нивата нарастват и в Латинска Америка и на Карибите, но се понижават в Азия.

гладуващи гладуващи

„Климатичните промени и увеличаващото се климатично непостоянство, и екстремни явления се отразяват на земеделската производителност, производството на храна и естествените източници, като влияние има и върху хранителните системи и живота в провинцията, включително със спад на броя фермери“, посочват от Организацията по прехрана и земеделие.

Приблизително 2 млрд. души страдат от „умерена или крайна липса на хранителна сигурност“, се казва още в доклада. И макар явлението да е фокусирано върху страните със средни и ниски доходи, то засяга и 8% от населението на Северна Америка и Европа.

Сред страните, където налице е нарастващо ниво на недохранване, причинено вследствие на влошената икономическа обстановка, 80% са силно зависими от суровините. Промените в цените на суровините непряко водят до безработица, по-ниски заплати и заплахи за сигурната храна и прехранване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 4 години
При запазването на практиката централната банка работи по грешен начин е невъзможно с устойчив успех да се помогне на нуждаещи се.Благодатната помощ за нуждаещите се е възможна, когато централната банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
DarkStar
преди 4 години
Климатичните промени и увеличаващото се климатично непостоянство" - да попитам, теоретично ако "великите сили" и техните мултинационални корпорации, седнат на масата и се разберат да спрат намесата си на места като Йемен, Сирия, Судан, Конго, Либия и други подобни, дали няма да има по-добър и бърз ефект относно изхранването на хората, отколкото постоянно да се акцентира относно климатичните промени ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 4 години
само така.когат некой богатее от въздуха, друг требва да палти с глад.баланц, равновесие и закони на нютонът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още