IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИАТА: Ако коронавирусът продължи още 2 – 3 месеца, много авиокомпании ще фалират

Председателят на асоциацията призова правителствата да преразгледат ограниченията си за пътуванията

21:38 | 13.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако коронавирусната криза продължи още два или три месеца, това може да принуди някои от превозвачите да прекратят бизнеса си  и да предизвика по-голяма консолидация в авиационната индустрия, заяви председателят на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) пред Ройтерс в петък.

Александър дьо Жуниак обясни, че загубите на приходи ще бъдат "вероятно над" 113 милиарда долара, като те са били изчислени преди седмица или по-точно преди съобщението на администрацията на Тръмп за ограничаване на пътуванията до САЩ от Европа.

„Молим всички правителства, които са поставили ограничения - и правителството на САЩ по-специално - да преразгледат решението си, за да видят дали могат да го облекчат или да се откажат от него - колкото по-скоро, толкова по-добре“, каза Жуниак.

От ИАТА призоваха в четвъртък правителствата да обмислят разширяване на кредитните линии, намаляване на инфраструктурните разходи и на данъците за авиокомпаниите. Превозвачите, обслужващи Германия, Франция и Италия, са най-застрашени от мерките за овладяване на коронавируса.

Запитан дали изпитва притеснения, че други превозвачи могат да последват британската компания Flybe, която фалира през миналата седмица, Дьо Жуниак отговори, че "това ще зависи от интензивността и продължителността на кризата".

„Ако спадът е толкова дълбок, какъвто го виждаме сега, и ако той продължи повече от два или три месеца, ще станем свидетели на някои трудности сред авиокомпаниите“, каза той.

„Някои от тях вероятно ще имат финансови затруднения, които вероятно ще доведат до по-нататъшна консолидация“, добави Дьо Жуниак.

Спадът от коронавируса се разпространи в Тихоокеанския регион в петък, като австралийските туристически компании започнаха да издават предупреждения за печалбата си, японските превозвачи понижават капацитета си, докато американските авиокомпании намалят полетите до Европа вследствие на новите ограничения за пътуване.

ИАТА, чиито членки са 290 авиокомпании от 120 страни, представляващи 82% от световния въздушен трафик, поиска от правителствата да облекчат правило, че полетите не могат да бъдат отменени по-малко от две седмици преди планираното пътуване и да намалят таксите за преминаване през въздушното пространство на държавите.

„Молим правителствата да намалят нашите разходи, например чрез свиване на летищните такси като тези за паркиране“, добави Дьо Жуниак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
shinawatra
преди 4 години
Винаги ще има кой да закара пътниците, дали ще е Луфтханза или някоя компания с друго име май няма голямо значение. Вакуумът не остава незапълнен;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
shinawatra
преди 4 години
Това не е проблем на правителството на Щатите, слабаците ще бъдат погълнати от големите или ще изчезнат -- естествен подбор. Това е логичното последствие от всяка една криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още