IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иранският президент изпрати предложение за партньорство на саудитския крал

На 14 октомври иранският президент заяви, че Техеран е готов за преговори с всички регионални държави, включително със Саудитска Арабия

22:12 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хасан Рухани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хасан Рухани. Снимка: Ройтерс

Иранският президент Хасан Рохани изпрати на саудитския крал Салман послание, посветено на сътрудничеството в областта на регионалната сигурност. Това заяви днес говорителят на иранското правителство Али Рабии, цитиран от БТА.

„Иранският президент изпрати писмо на краля на Саудитска Арабия, посветено на регионалната сигурност, мира и стабилността", цитира думите му пресслужбата на иранското правителство. Рабии подчерта, че натискът от страна на САЩ не трябва да разделя съседите в региона. „За постигане на мир ни е необходимо колективно сътрудничество", отбеляза говорителят.

На 14 октомври иранският президент заяви, че Техеран е готов за преговори с всички регионални държави, включително със Саудитска Арабия.

В края на септември Рохани призова всички страни от Персийския залив да подкрепят инициативата на Иран за гарантиране на сигурността на мореплаването в региона. На 25 септември той представи проекта „Ормузка мирна инициатива" на сесията на Общото събрание на ООН. По думите на иранския президент коалицията ще бъде създадена на базата на принципите и задачите на ООН при условие на диалог, уважение на суверенитета на участващите страни, спазване на международното право, отказ от агресия и ненамеса във вътрешните работи на участващите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още