IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кери: Ако не можем да намалим емисиите на големите замърсители, да ги откупим

Южна Африка е добър пример как Западът може да помогне за намаляването на използването на въглища, смята американският представител по върпосите на климата

21:42 | 10.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джон Кери. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джон Кери. Снимка: Архив Ройтерс

Представителят на Белия дом по въпросите на климата Джон Кери е в Европа, за да търси начин как да бъдат накарани големите замърсители да се включат в инициативите за намаляване на емисии, пише европейското издание Politico. Кери разговаря с европейски представители и на този етап имат една идея - декарбонизацията има прост отговор и той е "изкупуване на емисиите".

Ако светът иска да избегне негативните ефекти от климатичните промени, предизвикателството са една "малка група големи държави", които са големи замърсители. Кери ги назовава и поименно - Китай, Русия, Индия, Бразилия, Мексико, Индонезия, Южна Африка и Саудитска Арабия.

В четвъртък (9 декември) американският пратеник имаше срещи с новия външен министър на Германия Аналена Бербок, с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс. Късно снощи то се качи на влака от Брюксел за Франция и днес ще разговаря с френските власти. С всички тях основната тема на разговорите е как да се справим с държави, които имат различни приоритети от богатия Запад, както и за тези, които нямат достатъчно средства, за да се откажат от изкопаемите горива или от изсичането на горите.

"Ясно е - трябва да бъдат инвестирани трилиони", коментира Джон Кери. Тези средства ще идват от различни източници, включително партньорства, международни банки за развитие, дарения и частни инвестиции.

"Работим по детайлите на тези различни опции в момента", пояснява още американският представител.

Един от примерите е Южна Африка. По време на климатичната среща в Глазгоу няколко европейски държави - Франция, Германия, Великобритания и ЕС като цяло, както и САЩ, се обединиха и отпуснаха 8,5 млрд. долара за Южна Африка. С тези средства страната ще подкрепи прехода си от въглища към зелена енергия.

Франс Тимерманс допълва, че страни като "Индонезия и дори Индия" са заинтересовани от подобни сделки.

Южна Африка е добър пример, но всеки случай е различен. В Индонезия например има комбинация от негативни фактори за околната среда - изсичане на горите, заради палмовото масло, и въглищния сектор. САЩ са в напреднали преговори с Индия за намаляване на огромния дял, който заемат въглищата в икономиката. Кери обясни, че се надява и европейските страни да се присъединят в това партньорство.

Китай обаче е съвсем различен казус - втората по големина икономика в света е и най-големият замърсител с въглероден диоксид. И определено няма да има "изкупуване" на емисиите от останалия свят.Кери дори иска да накара Пекин да инвестира във възобновяемите източници, развивани в другите държави по света, но така и не кани китайските си партньори да се присъединят към проектите, които се разработват заедно с европейците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Ясно е че и Зелената сделка и въпросните емисии обслужват само интереси свързани с пари.Природата,екологията,климата са само удобни паравани за тези емисии.Проблема обаче е че самите елити и лидери водят обществата си до бедност,нищета и още по лош живот с цел лични интереси и тези на корпорациите които търгуват с емисии.Нужно е осъзнаване и масов,глобален бунт срещу тези хора.Те трябва да бъдат свалени от власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Гений! Та нали точно затова са направени емисиите, бе.. емисиите нямат нищо общо с екологията. Цялата идея е ЦБтата да има кво да купуват. И по възможност да не свършва никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още