IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лош начин за покриване на дългове ли е данъкът за богатите?

Подобна мярка от временна може да се окаже постоянна, предупреждава нобеловият лауреат Ангъс Дийтън

20:01 | 12.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангъс Дийтън. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Ангъс Дийтън. Снимка: Bloomberg L.P.

Данък върху състоянието на богатите е лош начин да се платят задълженията, натрупани покрай пандемията, и подобна мярка най-вероятно ще стане постоянна, ако се въведе. На това мнение е отличеният с Нобелова награда икономист Ангъс Дийтън.

Налозите за хората с високи доходи биха били „много трудни за прилагане“ и ще им дадат стимул да не ги плащат, а те ще го правят“, посочва професорът от университета в Принстън, който работи и по официално проучване за неравенството във Великобритания.

Коментарът на Дийтън е в противовес на нарастващия брой политици по света, които призовават най-богатите да поемат по-голям дял от рекордните заеми на правителствата за справяне с икономическите последици от коронавируса. По-рано миналата седмица от Международния валутен фонд заявиха, че временен налог за най-богатите ще помогне за справяне със социалното неравенство, което бе задълбочено от пандемията.

Според нобеловия лауреат еднократният данък върху богатството е „вероятно да се превърне в постоянен“, също както и данъкът върху доходите. Великобритания въвежда данък върху доходите заради Наполеоновите войни и сега този налог е основен източник на приходи за държавата.

След десетилетие на икономии заради финансовата криза във Великобритания Дийтън също така предупреждава, че не трябва да се ограничават средствата за социални услуги. Според него именно защитниците на ограничителните мерки, икономическите ястреби и вестителите на Апокалипсиса са създали едно бедствие, намалявайки средствата за здравеопазване и образование.

По думите на икономиста пандемията само е подчертала тенденциите, които вече така или иначе са били налице както във Великобритания, така и в САЩ. От една страна, образованието става все по-важен фактор при определяне начина на живот на хората. От друга, безработицата става по-малко полезна като индикатор на икономическо здраве. Макар че възстановяване от рецесията, причинена от пандемията, ще създаде работни места, то според Дийтън мнозина ще бъдат оставени на заден план.

„При икономически бумове, винаги има наваксване, но то никога не се ускорява, колкото предишния пик“, посочва Дийтън. Според него това постоянно движение надолу трябва да бъде обърнато, но това ще е трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
в комунизма богати няма да има ... всички са равни ... а по-равните ше приберат парите на богатите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
Grosss
преди 2 години
През 70 те е имало национализация и чистка на богатите в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още